Tăierea pensiilor speciale, anunțată de liderii coaliției, se preconizează a fi un nou posibil eșec de proporții. Și asta pentru că, dacă luăm în calcul declarațiile guvernanților, mai puțin de 1% din totalul pensiilor speciale ar urma să fie tăiate.
Jurnalistul Euronews Cristian Citre a oferit mai multe explicații pe tema tăierii pensiilor speciale.
Cristian Citre: „Totalul beneficiarilor de pensii speciale în România este de peste 210.000 de persoane. Pensile lor speciale sunt cuprinse între 5.000 și peste 20.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă un impact bugetar total de peste 12 miliarde de lei pe an. Drept comparație, pensia medie în România este de 1.700 de lei pe lună, pe când pensia specială medie este de peste 4.700 de lei pe lună.
Cele mai multe pensii speciale sunt în domeniul militar. Sunt peste 197.000 de militari, polițiști și angajați ai serviciilor secrete care primesc pensii care nu respectă principiul contributivității. Premierul Ciucă, el însuși beneficar de pensie specială în cuantum de peste 20.000 de lei pe lună, spune că acestea nu ar trebui tăiate. Militarilor li se adaugă magistrații și consilierii de conturi, peste 7.000 la număr, ale căror pensii speciale sunt protejate de deciziile Curții constituționale. Mai rămâne o categorie minusculă, de aproximativ 4.000 de pensionari speciali, ale căror pensii ar putea fi tăiate. Vorbim de foștii parlamentari, diplomați, aviatori sau funcționari parlamentari.
Procentual, ei reprezintă mai puțin de 1% din totalul beneficiarilor de pensii speciale din România. Impactul bugetar al pensiilor lor speciale este de mai puțin de 300 de milioane de lei pe an, adică undeva la 2,4% din totalul pensiilor speciale din aflate în plată.
Curtea Constituțională a precizat, în mai multe decizii, că pensiile speciale ale magistraților și consilierilor de conturi nu pot fi tăiate, deoarece reprezintă garanția independenței acestora. Celelalte pensii, a mai spus Curtea, pot fi tăiate, cu condiția să nu se facă discriminări.
România s-a angajat în fața Comisiei Europene, prin PNRR, să rezolve problema pensiilor speciale până la finalul acestui an. Neîndeplinirea acestui jalon ar putea duce la tăierea finanțării europene”.
Pensiile speciale, din perspectivă legală
Despre pensiile speciale a vorbit în exclusivitate la Euronews România și Augustin Zegrean, fost judecător Curtii Constitutionale a Romaniei
„E foarte ușor să dai o Ordonanță de Urgență și să spui că de la noapte nu se mai dau pensii speciale. Dar nu știu dacă așa se rezolvă problemele. Să o luăm pe categorii. La militari nu ai cum să calculezi altfel pensiile, pentru că ei nu au contribuit. Așa e sistemul lor de plată, ei primesc soldă. Ceilalți, judecătorii și consilierii de conturi și ei au o parte contributivă din pensie. În toată lumea judecătorii au un sistem special de salarizare pentru că sunt o categorie specială. Noi facem o conuzie foartea mare sau nu înțelegem ce înseamnă pensie contributivă. Nu are nici o legătură în România cât ai contribuit la pensia pe care o primești pentru că punctul de pensie este stabilit anual prin HG. Deci nu aici e problema”, a precizat Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean a explicat și ce înseamnă pensiile speciale.
„Este vorba despre pensii dobândite legi speciale. Magistrații au în legea magistraturii cum se pensionează, de la ce vârstă se pot pensiona și ce procent din salar vor avea la pensie, cei de la Curtea de Conturi la fel, iar militarii au sistem propriu de pesionare”.