TikTok devine tot mai popular în rândul politicienilor români. Mulți dintre ei folosesc platforma pentru a-și etala latura „umană”: apar iubitori de cafea, condimente sau pisici și se filmează în timp ce merg la frizer sau fac diverse activități absolut banale.
Programele politice, sociale sau economice – atunci când sunt menționate – sunt prezentate, de regulă, în contexte neobișnuite. Inspirația vine de peste ocean, unde, de pildă, Elon Musk își arăta eficiența managerială și tăia simbolic joburi bugetare cu drujba.
În România, TikTok a devenit o platformă tot mai utilizată de politicieni pentru a-și prezenta latura personală și a se conecta cu electoratul tânăr. De exemplu, Elena Lasconi a fost surprinsă cântând, Crin Antonescu savurând o cafea, iar Nicușor Dan făcând cumpărături la piață, la cererea soției. Aceste momente cotidiene, distribuite pe TikTok, au scopul de a prezenta o față mai accesibilă și umană a politicienilor.
În plus, lideri politici precum George Simion, președintele AUR, și Diana Șoșoacă, senatoare independentă, au acumulat sute de mii de urmăritori pe TikTok, utilizând platforma pentru a transmite mesaje politice și a critica adversarii.
De asemenea, USR și liderii săi, precum Cătălin Drulă și Vlad Gheorghe, folosesc TikTok pentru a comunica direct cu alegătorii și a explica procesele legislative.
Cu toate acestea, utilizarea TikTok în politica românească nu este lipsită de controverse.
Călin Georgescu, un politician naționalist, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în mare parte datorită popularității sale pe TikTok.