Liderii Coaliției își pasează responsabilitatea în chestiunea pensiilor speciale. Președintele PSD, Marcel Ciolacu amintește că însuși actualul premier, Nicolae Ciucă s-a angajat, din postura de ministru al Apărării, că România va face reforma pensiilor speciale. În schimb, liberalii dau vina pe ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi pentru felul în care arată proiectul aflat acum în Parlament. De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis cere coaliției un sistem de pensii corect și echitabil.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Se avansează pe scena politică de la București inclusiv posibilitatea renunțării la bani europeni pentru salvarea pensiilor speciale. Reforma nu se realizează pentru a a lua bani de la unii sau pentru a da bani la alții ci pentru a crea un sistem correct , echitabil, sustenabil. Exact asta ma astept să fie proiectul pe care il inaintează ministerul de resort, Guvernul și să fie promovat de Coaliție.”
România ar putea pierde 700 de milioane de euro, bani din PNRR
Fără o reformă a pensiilor, România riscă să piardă 700 de milioane de euro, bani din a treia tranșă a Planului Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Proiectelor Europene respinge ideea că Guvernul ar fi dispus să piardă acești bani, dar să nu taie pensiile speciale.
Marcel Bolos, ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene din România: ”E un început de reforma al pensiilor speciale foarte greu. Noi mergem pe drumul al reformelor așa cum ne-am asumat prin PNRR și condiționează primirea banilor din PNRR. Am început cu reforma pensiilor speciale, dar urmează și alte reforme în alte domenii.”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunță că amendamentele la proiectul care prevede reforma pensiilor speciale vor fi depuse luni în Parlament pentru ca legea să treacă de Senat săptămâna viitoare. El le amintește liberalilor că ei au semnat Planul Național de Redresare și Reziliență prin care și-au asumat că vor face această reformă.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Avem un PNRR care a fost ținut ascuns, anumiți miniștri l-au semnat și l-au trimis la Bruxelles. Este acolo jalonul cu pensiile speciale, cred ca domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministrul Apărării, Ministerul de interne. Am înțeles că nimeni nu mai dă acum nicio explicație ce a trecut în PNRR.”
Nicolae Ciucă, premierul României: ”Nu cred că este oportun pentru niciun partid politic să se urce pe un astfel de subiect.”
Corina Crețu, europarlamentar: ”Niciun partid politic din coalitie, PSD sau PNL, nu doresc să își asume reforma și își pasează vina. În final o vor pasa către Bruxelles, spunând ca Bruxellesul impune.”
Opoziția nu crede că actuala putere va face reforma pensiilor speciale.
Cătălin Drulă, președintele USR: ”Ciucă are o pensie de 18 mii de lei, Ciolacu i-o protejează. Zilele acestea vedem ipocrizi și răutatea unei guvernări car pune specialii pe primul loc.”
Comisia Europeană critică faptul că exist unități de măsură diferite pentru calculul celor două tipuri de pensii. Dacă pentru pensiile publice rata de înlocuire a veniturilor este de 43,5%, pentru pensiile speciale procentul urcă până la 85%.