Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestul nevăzătorilor față de noua lege a pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu le-a promis noi măsuri pentru rezolvarea inechităților

Premierul Marcel Ciolacu le promite pensionarilor nevăzători un nou act normativ. Acesta ar veni în completarea actualei legi a pensiilor, pentru a nu încălca drepturile acestei categorii sociale. Concret, printre altele, pensiile lor ar urma să fie indexate la valoarea în plată. Decizia vine după ce nevăzători din toată țara au protestat azi în fața sediului Guvernului. 

„Legea au scris-o prost / Și nici întrebați n-am fost” sunt versuri care au răsunat în Piața Victoriei, la protestul nevăzătorilor. Manifestanții au generat muzică-manifest și bannere cu ajutorul AI-ului.  

Aurel Filip, nevăzător: „Toate melodiile care se aud în piață au fost compuse cu ajutorul colegilor noștri nevăzători. Avem colegi care lucrează ca programatori, profesori, masori, operatori introducere date, telefoniști, sunt oameni care muncesc și contribuie la bugetul de stat.” 

Aproximativ două mii de oameni au cerut, în fața Guvernului, exceptarea nevăzătorilor de la prevederile noii legi a pensiilor.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: „Mulți dintre cei care se află aici, în Piața Victoriei, au călătorit toată noaptea pentru a ajunge la Protestul Nevăzătorilor. Așadar, au venit oameni din toată țara, Suceava, Hunedoara, Iași, Galați, Mehedinți și așa mai departe, uniți de un crez: că noua lege a pensiilor îi nedreptățește pe nevăzători.” 

Mulți nevăzători sunt dezavantajați de noua lege 

Deși nimeni nu primește o pensie mai mică după recalculare, mulți sunt dezavantajați de noua lege. Asta deoarece indexările se fac la pensia recalculată, chiar dacă acesta are o valoare mai mică decât cea precedentă. În plus, cei care ies din activitate de acum încolo, primesc, din start, pensia calculată după legea 360/2023. În cazul persoanelor cu deficiențe de vedere, asta înseamnă chiar și cu 80% mai puțin, potrivit Asociației Nevăzătorilor din România. 

Ioan Horșbută, nevăzător din Arad: Nu ni s-a luat în calcul legea prin care am fost încadrați pentru a ieși în pensie. (Reporter:  Cu cât v-a scăzut pensia după recalculare?) Mie mi-a scăzut cu vreo 60-70%. Este un proverb în popor care spune: „Cumintele făgăduiește și prostul trage nădejde”.

Porumb Mircea, nevăzător din Râmnicu Vâlcea:Nu ne trebuie bani în plus, să ne lase pensiile integrale care le-am avut, e mai mare rușinea. Un partid social-democrat, care trebuie să aibă grijă de oameni, nu se poate să facă așa ceva.” 

O delegație a Asociației Naționale a Nevăzătorilor s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, cu vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai Caselor de Pensii. Potrivit ANR, în urma întâlnirii, premierul le-a promis că va fi creată o nouă lege care să-i avantajeze pe nevăzători. 

Florentin Rădulescu, vicepreședinte ANR: „Indexarea se va face la valoarea în plată, dar nu numai atât. Un punctaj care va fi acordat inclusiv pentru cei care muncesc și acesta va fi contorizat de-a lungul timpului în așa fel încât când aceste persoane vor ieși la pensie să aibă pensii decente.” 

În zilele următoare, asociațiile de nevăzători ar urma să analizeze noua lege propusă de premierul României. Însă, Consiliul Național al Dizabilității cere ca toate persoanele cu handicap să fie luate în considerare în negocierile privind noile măsuri. Marcel Ciolacu a promis că până în noiembrie, problemele legate de pensiile nevazătorilor vor fi fost rezolvate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE