La un pas de faliment, mii de fermieri din toată țara au ieșit în stradă cu utilajele agricole. Oamenii sunt nemulțumiți că despăgubirile primite de la Bruxelles sunt prea mici ca să acopere pagubele provocate de cereale ieftine din Ucraina. Până acum, ajutorul aprobat este de 10 milioane de euro, însă urmează un al doilea pachet de sprijin, cel puțin egal cu primul, au confirmat reprezentanții Comisiei Europene pentru Euronews România.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Euronews România despre situația agricultorilor din țară, precizând că cerealele din România sunt mai calitative decât cele din Ucraina. Totodată, ministrul a spus că nu se gândește la demisie în acest moment.
„Eu nu dezertez pe câmpul muncii”, a spus Daea întrebat dacă se gândește să demisioneze.
„Negocierile se produc și la această oră. A fost o primă tranșă de ajutor care a fost gestionată la timpul potrivit, spunându-se că este o sumă mică care nu reflectă sprijinul substanțial pe care trebuie să îl aibă România, având în vedere eforturile pe care le-am făcut în momentul în care am deschis granițele și Europa, prin decizia pe care a luat-o, a ridicat taxele vamale și a pus în mișcare cerealele ucrainene. Eu cred că fermierii români nu ies în stradă decât atunci când le ajunge cuțitul la os.
Cerealele românești au fost tot timpul preferate de piața externă. Sunt mai calitative decât cele ucrainene și nu o spun eu, o spun datele statistice care demonstrează faptul că în bazinul Mării Negre, România este primul exportator al Uniunii Europene. În România este o tehnologie bine pusă la punct și se folosesc cantități mici de îngrășăminte”, a mai spus ministrul.
Petre Daea a spus totodată că susține o măsură temporară de oprire a importurilor de cereale ucrainene.
„Eu sunt adeptul unei măsuri de oprire temporară a importurilor. Puteți vedea scrisoarea semnată de cei patru prim miniștri ai celor patru țări (România, Slovacia, Polonia și Ungaria). Acolo se spune printre altele că este nevoie să se ia măsuri de salvgardare la vamă și de introducere a taxelor vamale și chiar măsuri de a stopa pentru o perioadă de timp importurile, astfel încât culoarul acesta de solidaritate să aibă o destinație clară.
Așteptăm să vedem care este decizia Comisiei Europene și sunt convins că lucrurile nu rămân așa pentru că realitatea ne determină să luăm măsuri imediate pentru binele fermierilor români”, a spus Petre Daea.