Conversațiile pe care le purtăm cu operatorii 112 atunci când avem nevoie de ajutor s-ar putea schimba radical! Apel video sau un video cu urgența apărută ar putea lua locul explicațiilor lungi date la telefon.
În plus, apelanții ar urma să fie localizați mai ușor și mai precis atunci când nu pot descrie exact unde se află. Deocamdată este doar un proiect. Autoritatea Națională pentru reglementarea comunicațiilor se pregătește să mute apelurile de urgență de pe vechile tehnologii 2G și 3 G pe internet.
În cazul unui incendiu, spre exemplu, cel care apelează serviciul 112 poate utiliza această funcție de apel video pentru a le arăta specialiștilor de la celălalt capăt al firului exact cât de gravă este situația.
Sunt detalii, de altfel, pe care operatorii le pot utiliza, de pildă, pentru a lua mai rapid decizii cum ar fi câte echipaje de pompieri să trimită la fața locului. Este doar un detaliu, simplu până la urmă, însă unul care ne poate ajuta să înțelegem acest concept, de conversație totală. Așadar, comunicații de tip voce, video și text transmise, prin definiție, cu ajutorul internetului.
Cristina Lumberas, director tehnic EENA: ”Dacă cineva are un atac de cord, primele secunde sunt cruciale. Cel care răspunde la apel poate da sfaturi mai bune persoanei care este mai aproape de pacient. Astfel încât, chiar dacă această persoană nu e medic, tot ar putea ajuta.”
Noua tehnologie permite localizarea precisă a apelantului
Dacă, în prezent, dispozitivele folosesc doar de legături de voce, transmise cu ajutorul rețelelor 2G și 3G, în viitor apelurile vor fi transmise pe internet, folosind tehnologiile 4G și 5G, capabile să asigure transferul rapid pentru cantități mari de date.
La nivelul Uniunii Europene, apelurile video și funcțiile de localizare avansată au mai fost testate în anii 2019-2020. Jurnaliștii Euronews au stat de vorbă cu Directorul Tehnic al Asociației Europene pentru Numere de Urgență.
Cristina Lumberas, director tehnic EENA: ”În trecut, doar vocea putea fi utilizată pentru a contacta serviciile de urgență. Cu aceste tehnologii noi, în viitor, o persoană poate efectua un apel video sau poate discuta prin mesaje sau prin alte mijloace.”
România are deja o hotărâre de guvern adoptată în acest sens.
Oficialii ANCOM speră ca primele astfel de apeluri să fie făcute, cel târziu, la începutul anului viitor.
Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: ”Cam ăsta este obiectivul nostru, cam așa ne-am setat noi din punct de vedere al timpului acest obiectiv. S-ar putea să fim chiar prima țară care are un astfel de sistem atât de avansat de comunicații pe situații de urgență.”
Mutarea pe internet a serviciului 112 aduce și alte opțiuni noi. De pildă, în cazul unui accident în urma căruia șoferul rămâne inconștient iar vehiculul sună automat la numărul unic, operatorul poate să oprească de la distanță motorul, să acționeze claxonul și farurile și să descuie ușile. Bineînțeles, asta doar în situația în care vehiculul în cauză are dotările necesare.
Proiectul de ordin pus acum în dezbatere publică prevede și o obligație pentru operatori de a raporta către ANCOM, de câte două ori pe an, modelele de telefoane folosite de români. Datele colectate ar trebui să îi ajute pe oficiali să stabilească procentul de români care utilizează telefoane capabile să folosească funcțiile de generație nouă ale sistemului de urgență.