Ambulanța Brașov ajunge la intervenții între 15 și 30 de minute. Acesta este timpul mediu de așteptare pentru o urgență gravă anunțată de cetățenii din municipiu sau din împrejurimi. Când vine vorba, însă, de probleme medicale, care mai pot aștepta, ambulanța poate să ajungă la pacienți chiar și în șase - opt ore. Deficitul de personal este de peste 50%, spun reprezentanții instituției, iar numărul de autospeciale este insuficient pentru tot județul.
În județul Brașov, din 72 de ambulanțe, funcționează doar 53, iar din acestea numai 35 sunt disponibile pentru urgențe medicale. Cifrele sunt doar pe hârtie, pentru că în realitate sunt trimise în teren între 15 și 17 ambulanțe, din cauza lipsei de personal sau a angajaților aflați în concedii. Normativul de angajați este la jumătate, iar angajările sunt blocate prin Ordonanță de Guvern. În acest fel, timpii de așteptare pentru urgențe a crescut considerabil.
Steluța Coțiu – director medical Ambulanța Brașov: Pe codul roșu în urban 15-20 de minute, în rural cam 30 de minute, pe codul galben sunt alți timpi, pe codul verde, în funcție de tipul de urgență. În localități învecinate a ajuns ambulanța și după opt ore, șase ore. Pentru solicitări care sunt pe un cod alb și care pot fi lăsate în așteptare.
Din ambulanțele care pot pleca în misiune, cea mai veche a intrat în serviciu în 2007 și are peste 750.000 de kilometri, iar în ultimele două săptămâni trei ambulanțe au fost avariate. În cel mai recent caz, un bărbat de 26 de ani din Râșnov a solicitat ajutorul unei ambulanțe, iar mai apoi a vandalizat-o.
Ramona Bătăran este medic cu experiență în serviciile medicale de urgență și de șapte ani angajată a Serviciului Județean de Ambulanță Brașov. Ea se afla pe ambulanța care a intervenit la caz.
Ramona Bătăran – medic Ambulanța Brașov: Am căutat să găsim un loc să parcăm mașina, să nu blocăm circulația. În momentul acela pacientul a venit alergând spre noi, a dat doi pumni în caroseria mașinii și a venit direct la geamul meu și a dat un pumn atât de puternic, încât a spart geamul mașinii, am avut cioburi și în gură și peste tot. Și acum dacă mă scuturați cred că am cioburi pe mine.
Petru Iftenie – medic șef secție Spitalul de Psihiatrie Brașov: Este un pacient cunoscut cu internări anterioare pe secțiile de psihiatrie, cu un comportament violent și acesta este motivul pentru care a fost internat.
Florentina Manolache – purtător de cuvânt IPJ Brașov: Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și amenințare.
Steluța Coțiu – director medical Ambulanța Brașov: În ultimul timp, au escaladat astfel de fenomene, nu numai în rândul pacienților cu probleme psihice, ci în general în rândul populației, oameni care devin mai agresivi, în primul rând verbal, cu echipajul, sunt nemulțumiți, au ceva de revendicat.
La numărul limitat de ambulanțe și lipsa de personal, care au dus la creșterea timpilor de așteptare pentru urgențe, se adaugă și un procent de 10%, solicitări false.