Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Startup-ul 1X Technologies a prezentat un prototip al unui robot umanoid, care se numește NEO și care ar urma să fie utilizat în locuințe până la finalul acestui an. Compania americană lucrează la roboți umanoizi de mai bine de un deceniu.

În 2017, compania a creat și robotul EVE, un predecesor al NEO, care se bazează pe un set de abilități pe care le avea EVE, legate de manipularea obiectelor, care dorește acum o implementare la scară mai mare.

Robotul umanoid NEO va fi utilizat în locuințe până la finalul anului

12 dintre angajații companiei 1X ajută roboții să învețe și să-și perfecționeze diverse sarcini. Pentru producția în masă, robotul NEO ar urma să fie asamblat în fabrica din Moss pe care o are compania americană, care are sedii și în Sunnyvale (California), Irving (Texas) și Oslo (Norvegia).

Pentru a putea să desfășoare activități uziale, roboții NEO, dotați cu inteligență artificială, trebuie să fie siguri, în primul rând, în așa fel încât să poată sta în case, alături de oameni, copii sau animale de companie.

„Siguranța este piatra de temelie care ne permite să introducem cu încredere NEO Beta în case, unde va aduna feedback esențial și își va demonstra capacitățile în mediul din lumea reală. Anul acesta, implementăm un număr limitat de unități NEO în anumite case selectate în scopuri de cercetare și dezvoltare”, a precizat Bernt Børnich, CEO al companiei 1X, citat de Therobotreport.

Până acum, roboții umanoizi au fost încercați în medii controlate, cum ar fi depozite sau fabrici.

Există deja un grup de studiu lansat pentru a înțelege starea actuală a reglementărilor de siguranță pentru roboții umanoizi. Acest proces este planificat să dureze un an, iar până să fie implementat, ar mai dura un an sau doi, urmând apoi să fie aprobate standardele de siguranță și criteriile de testare.

Fiecare producător de roboți umanoizi dorește să evite un conflict cu ființele umane, însă vor exista inevitabil accidente. Modul în care roboții răspund în aceste situații ar putea face diferența între un simplu bandaj și o vizită la urgențe.

Potrivit 1X Technologies, NEO a fost proiectat de la zero pentru a fi „un robot de consum”.

Pentru a susține acest obiectiv, robotul va cântări considerabil mai puțin decât concurenții săi, 25 kg, însă prototipul 'Beta' este ceva mai greu. În comparație, alți roboți similari cântăresc mai mult. Tesla Optimus GEN2 cântărește 57 kg, Figure 02 cântărește 70 kg, iar Unitree G1 cântărește 35 kg. Pe lângă faptul că este mai ușor decât concurenții, NEO este și mai moale decât ei. Alți roboți umanoizi au piele rigidă, din plastic sau metal, dar NEO este îmbrăcat într-o salopetă care conține inserții căptușite în zonele unde sunt mușchii umani.

Compania încă nu a precizat care va fi prețul robotului NEO. În comparație, șeful Tesla, Elon Musk, a susținut că robotul creat de compania sa și care s enumește Optimus va fi disponibil pentru mai puțin de 20.000 de dolari, iar Unitree G1 va costa 16.000 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE