Liceeni români au câștigat medaliile de aur și de argint la campionatul mondial de robotică din Houston, SUA. O a treia echipă din România a ajuns până în semifinală. Tinerii și-au creat singuri roboții și spun că le-a luat în jur de un an să-i construiască și să-i programeze. O parte dintre reprezentanții României s-au întors acasă și au fost așteptați la aeroport de familii și prieteni.
Andrei Băzăvan, vicecampion, echipa Ro2D2: ” La începutul sezonului nu credeam că putem ajunge așa departe și suntem mândri de ceea ce am putut realiza. A fost o luptă foarte lungă, am jucat peste 20 de meciuri în care robotul a trebuit să funcționeze perfect, moralul nostru să rămână comstant pe tot parcursul competiției.”
Luca Moșu, vicecampion, echipa Ro2D2: ”Robotul nostru a trebuit să colecteze niște hexagoane și să le pună pe o tablă, să formeze mozaicuri. De asemenea, a trebuit să lansăm avioane de hârtie și să le agățăm. Cât timp v-a luat? Un timp mediu ar fi cam o mie de ore pentru fiecare persoană din echipă”
Daria Ducu, vicecampioană, echipa Ro2D2: ”A fost într-adevăr o experiență unică și faptul că se concretizează demonstrăm contrar unor stereotipuri deseori greșite că fetele nu se pot implica în domenii tehnice, demonstrăm că am ajuns aici, la acest nivel chiar șase fete în această echipă.”
Elevii își doresc să studieze robotica în străinătate
Elevii care au cucerit medaliile de argint și cei care au ajuns până în semifinale învață la licee din Ploiești și Cîmpulung Muscel. Mulți dintre ei spun că vor să studieze și să profeseze mai departe în domeniul roboticii. Însă, nu neapărat la noi în țară.
Ștefania Istrate, clasa a XI-a: ”Prima opțiune ar fi să rămânem în România, dar și în Europa sau în Statele Unite.”
Daria Ducu, clasa a XII-a: ”Și eu am opțiuni atât în SUA cât și în Europa, deocamdată nu am reușit să iau o decizie deoarece sunt foarte mulți factori de care depinde aceasta.”
Rareș, echipa Watt's up: ”Am văzut că acesta este un domeniu de viitor și m-am decis să mă dedic acestuia.”
Competiția First Tech Challenge nu este printre cele finanțate de către Ministerul Educației cum este cazul olimpiadelor internaționale, așa că elevii s-au bazat pe donații și sponsori ca să lupte pentru titlul mondial.