Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA se tem de o posibilă "invazie" a roboților umanoizi chinezești cu capabilități avansate

China produce din ce în ce mai mulți roboți umanoizi cu capabilități avansate, însă Statele Unite ale Americii își fac griji în privința unei eventuale "invazii". Mai mulți oficiali americani susțin că acest aspect ar putea duce la probleme legate de securitatea națională, conform The New York Post.

SUA se tem de o posibilă "invazie" a roboților umanoizi chinezești cu capabilități avansate

Chinezii au produs unii roboți umanoizi pe care i-au testat prin diverse sarcini. Printre activitățile pe care le pot face unii dintre ei se numără transportul unor lăzi sau obiecte grele. În plus, ei se pot deplasa cu viteză în timp ce transportă aceste obiecte. De exemplu, compania Unitree Robotics a dezvoltat un robot capabil să se deplaseze cu până la 17 kilometri pe oră.

Robotul acesta are un cost de 90.000 de dolari, însă compania a dezvoltat și o versiune mai ieftină a acestuia, care costă 16.000 de dolari.

Producția de roboți umanoizi este încurajată și de guvernul chinez, care, în noiembrie 2023, a prezentat un plan prin care încurajează companiile locale să înceapă producția în masă de roboți umanoizi până în 2025.

În urmă cu câteva săptămâni, firmele chinezești au participat la un eveniment la care au adus 18 roboți umanoizi, despre care publicația chineză Global Time a spus că "ei ajung rapid din urmă rivalii globali", printre care cunoscutul robot Optimus, creat de Tesla.

Americanii sunt avertizați însă să nu permită pătrunderea acestor roboți pe piața din SUA. Analiztul Jacob Helberg, un analist de la un think tank cunoscut, a dat astfel de avertismente și celor din Congresul american și susține că, în caz contrar,"SUA se vor confrunta cu riscuri majore".

Același Helberg este cel care a convins Congresul să oblige compania Byte Dance, cea care deține Tik Tok, să își vândă afacerile din SUA. În caz contrar. compania ar urma să fie interzisă. El a precizat că acești roboți umanoizi chinezești ar putea fi folosiți pentru acte de sabotaj.

"Până la urmă, dacă TikTok a fost un balon chinezesc de spionaj, pe care îl ai în buzunar, dronele chinezești de pe teritoriul SUA sunt menite să devină o armată invizibilă a PLA (n.r.: forțele armate chineze) pe teritoriul nostru", a declarat Jacob Helberg, potrivit The New York Post.

De aceeași părere sunt și Steve Scalise, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, John Moolenaar, președintele Comisiei pentru Relațiile cu China din Camera Reprezentanților, și senatoarea Katie Britt.

Însă aceste avertismente ale lui Helberg sunt considerate alarmiste de către Paul Rosenzweig, fost secretar adjunct în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă de la Washington. El a spus că roboții umanoizi periculoși "se află la mare distanță de a deveni realitate".

"În China există multe lucruri care să ne îngrijoreze. De exemplu, concurența cu noi în domeniul A.I. și accesul lor la tehnologie și date americane. Dar acest gen de lucruri reprezintă o distragere a atenției de la probleme mult mai importante", a spus Paul Rosenzweig, conform sursei citate.

Rosenzweiga fost însă contrazis dur de Steve Scalise: "Fără acțiuni în materie de politici din partea Washingtonului, China va fi într-o poziție de a-i falimenta rapid pe concurenții americani și de a-i face pe americani dependenți de roboți umanoizi controlați de Partidul Comunist Chinez. Ar trebui să fim rupți de realitate sau să avem tendințe sinucigașe să permitem ca acest lucru să se întâmple".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE