Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei care hrănesc urșii pe Transfăgărășan riscă să fie amendați de două ori

Hrănirea urșilor pe Transfăgărășan a devenit de mult timp un obicei periculos. Însă legea s-a înăsprit, având în vedere că hrănirea acestor animale le determină să revină în același loc, ceea ce poate duce la incidente.

Astfel, cei care le dau de mâncare acestor animale riscă două amenzi care totalizează peste 2.200 de lei, pentru că sancțiunile vor fi date de jandarmi și polițiștii rutieri. Astfel, cine e prins că dă mâncare urșilor va lua o amendă de până la 1.700 de lei și încă una de peste 500 de lei pentru staționarea pe un drum national.

Amenzi de peste 2.200 de lei pentru cei care hrănesc urșii pe Tranfăgărășan

Cei de la Garda de Mediu susțin că relocarea urșilor nu mai este o soluție, pentru că animalele oricum revin în locurile în care s-au obișnuit să fie hrăniți de oameni.

În 2023, peste 260 de persoane au fost implicate în incidente provocate de urși doar în județul Argeș, iar despăgubirile plătite au depășit 500 de mii de lei.

Anul acesta, suma care trebuie achitată de stat, celor care au avut de suferit de pe urma animalelelor sălbatice, se apropie de 250 de mii de lei. În acest an, numărul proceselor verbale în urma incidentelor de acest fel este de 68 până acum, iar statul român trebuie să achite 236.872 de lei.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a decis să colaboreze cu Jandarmeria Română şi cu Direcţia Rutieră șio să formeze echipe mixte de control, iar zona vizată este de aproximativ 15 kilometri de pe Transfăgărăşan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE