Primul tronson din autostrada A1 Sibiu - Pitești a fost deschis azi. Cei 13 km de la Sibiu la Boița au costat peste 600 de milioane de lei, iar construcția a fost finalizată cu aproximativ 4 luni înainte de termen.
27 de poduri și pasaje, două viaducte și două noduri rutiere, în cei 13 km de autostradă inaugurată între Sibiu și Boița. Însă cele mai dificile zone, cele prin munți, abia acum urmează.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „S-au semnat toate acele contracte dificile pe loturile 2, 3 și 4, de la Sibiu Pitești.”
Ionuț Ciurea, director Asociația Proinfrastructura: „Orice kilometru ajută. Este doar un ciot ce s-a deschis astăzi. Este, însă, un lot important pentru că ne scapă de traversarea zonei Tălmaciu și de conexiunea dintre DN7 și DN1, acolo unde se pierdea foarte mult timp și era și o zonă periculoasă.”
În total, anul acesta, autoritățile au inaugurat 13 km de autostradă
Adică cei de acum. Suntem aproape de a atinge 1.000 de km de autostradă, dar România ar avea nevoie de cel puțin încă 2.000 pentru a avea o infrastructură funcțională.
Ionuț Ciurea, director Asociația Proinfrastructura: „Trebuie să luăm împreună și kilometri de drum expres și de autostradă și să-i adunăm în fiecare an. Anul acesta avem 13 km de autostradă Sibiu - Boița și avem 40 de km de drum expres veritabil, primii kilometri de drum expres veritabil deschiși între Craiova și Pitești.”
Au fost semnate și contractele de construire a autostrăzii Focșani - Bacău.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaţilor şi al PSD: „S-au semnat mai mult de jumătate și aproape 80% sunt adjudecate dintre tronsoanele care vor constitui mult așteptata autostradă a Moldovei, repet de 30 de ani.”
Ministrul Transporturilor și al Infrastructurii spune că va desemna câștigătorii pentru loturile de la Bacău la Pașcani, până la sfârșitul anului.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Moldova are nevoie de dezvoltare în infrastructură. Orice investiții de acest tip în dezvoltarea infrastructurii aduc creștere economică, locuri noi de muncă, deci, cu alte cuvinte, dezvoltare.”
În patru ani ar trebui să circulăm pe autostrada Moldovei, dar rămâne de văzut dacă termenul va fi respectat. Când vine vorba de autostrada Sibiu-Pitești, experții în infrastructură spun că va putea fi circulată abia în 2030.