Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Ciolacu: Va fi instituită starea de alertă în județele Galați și Vaslui

Starea de alertă va fi declarată în regiunile din județele Galați și Vaslui afectate de inundații, pentru a permite desfășurarea rapidă a lucrărilor de reparație, atât la locuințele și anexele avariate, cât și la drumurile, podurile și alte infrastructuri locale, a anunțat luni premierul Marcel Ciolacu.

"Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală.

De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt.

De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare", a precizat Ciolacu în şedinţa extraordinară de guvern.

Guvernul aprobă un ajutor de urgență de 100 de milioane de lei pentru persoanele afectate

Executivul s-a reunit pentru a aproba măsuri suplimentare de sprijin pentru persoanele afectate de inundațiile din aceste zone.

Astfel, guvernul va aproba luni un prim ajutor de urgență de 100 de milioane de lei pentru românii afectați de inundații.

„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei”, a declarat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE