Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoare pentru oamenii afectați de inundații, acordate de Guvern. Ciolacu: Cu natura nu poți să te pui

Guvernul urmează să se întrunească în ședință pentru a decide cum vor fi alocate ajutoare pentru oamenii afectați din cauza inundațiilor ce au provocat distrugeri în zona Moldovei. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „era foarte greu să poți gestiona o asemenea furie a naturii” în condițiile în care volumul de apă a fost de trei ori mai mare față de anul 2013.

Ciolacu a afirmat că Executivul este posibil să se întrunească „pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced rezervelor statului”.

„În primul rând , să nu mai plouă. Prognozele arată că din acest moment intrăm într-o normalitate. Azi noapte am avut o monitorizare din oră în oră și nu numai în zona Galați, ci și în zona Iași. Am anticipat. Făcusem centre de logistică anticipând o eventuale probleme și în zonă - Vaslui, Botoșani.

De această dată, Dumnezeu a ținut cu noi și le-am depășit.

Sunt măsuri financiare. Oricum este o dislocare din partea pompierilor și din partea Armatei. Sunt 15 județe mobilizate pe zonă. (...) Este o coordonare unică prin domnul vicepremier Predoiu am avut discuții și azi noapte și astăzi de dimineață”, a afirmat premierul.

Întrebat de ce autoritățile nu au luat măsuri în condițiile în care zone din județul Galați au mai fost afectate de inundații, Ciolacu a precizat că „cu natura nu poți să te pui”.

„În primul rând eu nu am avut nicio informare. În al doilea rând, cu natura nu poți să te pui.

În acest moment, în schimb, am mutat toți specialiștii și de la Iași și experții de la Apele Române din București. Am făcut o solicitarea și către mediul academic, la Universitatea de Construcții, să vedem dacă se poate lua sau se pot face anumite investiții ca să nu se mai întâmple acest lucru.

Față de 2013 cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare. Era foarte greu să poți gestiona o asemenea furie a naturii”, a spus Ciolacu.

Șase persoane au murit în urma  inundațiilor provocate de ciclonul Boris, care a lovit România în noaptea dintre 13 și 14 septembrie.

Ciolacu ironizează planul lui Ciucă de face un Guvern de dreapta după alegeri: Există o mare diferență între dorință și putință

„Există o mare diferență între dorință și putință. Eu unul am fost contemporan cu o mare coaliție de dreapta care adus la un dezastru România (...) Știți de ce PSD a fost nevoit să intre la guvernare după opt luni de guvernare de dreapta. Eu nu îmi mai doresc acest lucru.

Cum vor arăta următoarele guverne și coaliții sunt ferm convins că niciun partid nu va putea să facă singur un Guvern. Va trebui să facă alianțe politice, de asta sunt ferm convins. Restul o să decidă românii”, a mai spus liderul social-democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE