Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A plouat toată noaptea în Moldova, inclusiv unde au fost inundații, și încă sunt coduri ANM în vigoare

Nu scăpam de tot de ploi. Nu azi. La Iași, circulația mijloacelor de transport public se desfășoară acum cu dificultate. Până la ora 10:00, este cod galben pentru zonele din nordul și estul Moldovei, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei și cod portocaliu pentru județul Tulcea.

Meteorolog: Ploile se restrâng către partea de nord a Moldovei, județele Botoșani și Iași

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: A fost din nou o noapte ploioasă în Moldova. Încă de ieri după amiază a plouat în mare parte din Moldova, inclusiv în zonele afectate de inundații. S-au acumulat cantități undeva în jurul 30-35 litri/mp, pe județele din estul Moldovei, Galați, Vaslui, iar acum ploile se restrâng către partea de nord a Moldovei, județele Botoșani și Iași. (...) Până la ora 10:00, se menține aceste alerte de ploi pentru județele Moldovei, dar și pentru partea de vest a țării.

Pentru ziua de astăzi, ameliorarea va fi evidentă, comparativ cu ce am avut în ultimele zile. Ploile se restrâng ca arie și numai izolat mai așteptăm cantități de apă de 10-15 litri/mp, poate 20-30 de litri/mp să mai avem pe partea de nord a Moldovei și mai ales pe județul Botoșani să mai avem astfel de cantități. Cu alte cuvinte, ar fi vești bune dacă privim situația meteorologică pentru ziua de astăzi și pentru zilele viitoare. Dacă, astăzi, vremea, sub aspect termic, e încă destul de rece, astfel că temperaturile nu trec de 15 grade prin partea de vest a țării și mai sunt posibile ninsori pe crestele munților, la peste 2000 de m altitudine, după ziua de astăzi regimul termic intră pe un făgaș normal, să spunem așa, temperaturile sunt cele specifice pentru luna septembrie, temperaturi maxime în zilele următoare între 19 și 26 de grade Celsius, o încălzire în toată țara, iar ploile vor fi în restrângere. Azi, spuneam, mai plouă local prin vestul, nord-vestul și nordul țării, izolat, în rest, iar în următoarele zile, ploile mai sunt probabile prin regiunile estice, apoi și prin sud, local, de scurtă durată și numai izolat ar putea să mai fie cantități mai însemnate. Ameliorarea va fi, totuși, în toată țara, inclusiv în toate zonele afectate de inundații. Efectele le mai avem astăzi din cauza debitelor mari, dar ploile se restrâng și devin mai slabe cantitativ, a precizat acesta, la Euronews.

În județul Vaslui, în localitatea Mușata, nivelul apei din baraj a atins cota de pericol, iar în această dimineață a început descărcarea lui. Pentru că în comuna Berezeni sunt șase case și un dig care ar putea fi în pericol, pompierii vor ridica un dig din circa 500 de saci încărcați cu nisip. În zonă a fost transmis un mesaj RO-ALERT.

Apă și alimente, împărțite sinistraților

Județul Iași

Autoritățile au început să împartă apă și alimente sinistraților, iar pompierii evaluează pagubele locuitorilor afectați de inundații. Mașini inundate, electrocasnice distruse, pereți căzuți și garduri smulse din pământ sunt doar câteva dintre lucrurile asupra cărora apa a pus stăpânire. Pentru cei care au rămas fără un adăpost deasupra capului au fost amplasate tabere și corturi, dotate cu băi și bucătării mobile.

Autoritățile au instalat tabere pentru sinistrați în județele Galați, Vaslui și Iași, unde pot fi găzduite mii de persoane.

Ștefan Silviu Isari, primarul comunei Gorban, jud. Iași: Totul este pregătit. Tabăra conține paturi, lumină, căldură, sală de mese și o ambulanță.

Localnică: Nu pleacă nimeni de la casa lui, cât de rău ar fi, și nu cred că vin de la Galați sau de la Vaslui, mai ales aici, că e o zonă defavorizată. Am avut niște butoaie de 200 l și într-o fracțiune de secundă s-au umplut.

Localnică: Vecinilor de alături le-a intrat și în casă, le-a rupt și gardul. Puteam să fim și noi în locul lor și trebuie ajutați. Ferească Dumnezeu, cu apa, nu vedeți? Acum suntem bine, sănătoși și mâine nu avem nimic.

Cornel Marian Sergi, șeful Centrului Operațional ISU Iași: A fost trimisă în sprijin de la ISU Mureș o tabără de sinistrați, pregătită pentru a fi amplasată în funcție de evoluția fenomenelor meteo și hidro.

Huși, județul Vaslui

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: În tabăra de la Huș, sunt 22 de containere care ar putea găzdui 88 de sinistrați, în cazul în care aceștia își exprimă dorința de a rămâne aici. Așa arată interiorul unui container. Majoritatea au câte patru paturi și o aerotermă.

Slobozia Conachi, județul Galați

La Slobozia Conachi, este amplasat centrul logistic, unde sunt primite ajutoarele. 16 tiruri cu alimente și materiale de primă necesitate, din rezerva statului, au ajuns deja la Galați. Pompierii, polițiștii și jandarmii au început să le distribuie sinistraților. În aceeași localitate sunt și 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: Există câte un astfel de pat, există un sac de dormit și guri de ventilație, astfel încât, dacă situația o cere, să poată fi trimis aer cald sau rece, în funcție de necesități. Spuneau autoritățile că vorbim de astfel de corpuri cu câte patru paturi, pentru a asigura un soi de intimitate celor care trec prin clipe groaznice. Există generatoare, toalete, zonă de dușuri.

Reporter: O să mergeți acolo?

Localnică: Deocamdată, eu sunt singură și bătrână. Aș vrea să stau în liniștea mea. Nu știu. Azi-noapte am dormit acasă la mine, numai la marginea patului. Cu atât nu s-a suit în pat (apa n.r.).

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Angel Tîlvăr, Mircea Fechet și Cătălin Predoiu sunt doar câțiva dintre oficialii care au mers în localitățile afectate de inundații. Prăpăd a fost și în Galați, și Vaslui. Sute de persoane și zeci de animale au fost salvate de pompieri, polițiști și jandarmi. Totuși, sunt și locuitori din Pechea care refuză să fie evacuați și preferă să stea în poduri.

Efectele inundațiilor, văzute în cifre, sunt șocante: 15.000 de oameni afectați și aproape 6.000 de gospodării inundate. Salvatorii au emis mesaje RO-ALERT pentru avertizarea populației și au primit sprijin și din partea Armatei. Mai multe drumuri naționale și județene au fost închise din cauza viiturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE