2022 nu a fost un an ușor nici pentru românii de la capătul celălalt al Pământului. Tudor Codreanu este unul dintre puținii români specializați în medicina dezastrelor. Plecat în 2009 în Australia, el coordonează Situațiile de Urgență în partea de Vest a continentului. Medicul a vorbit la Euronews despre ce poate să însemne pentru români brandul de țară.
Medicul Tudor Codreanu a gestionat situații de criză în Australia, de la cicloane sau incendii la pandemia de COVID. În criza sanitară, a cerut și a obținut chiar un vas de croazieră de 1800 de pasageri pentru carantinarea bolnavilor.
„Anul 2022 a fost un an care a trecut cel mai repede în viața mea. Eu nu știu când au trecut zilele-n nopți și nopțile în zile. Spectrul lucrurilor care s-au întâmplat în astea 365 de zile a fost absolut fenomenal în ceea ce mă privește prin ceea ce fac în atât în Australia de Vest cât și în restul lumii. Pentru mine a fost absolut extraordinar să văd că realitatea a fost mult mai bună decât prezicerile noastre. Undeva cam la 50% din oameni care am crezut că vor ajunge la spital au ajuns acolo. Iar numărul de decese au fost extraordinar de puține în Australia de Vest”, a precizat Tudor Codreanu, comandant al Centrului de Coordonare a Incidentelor Australia de Vest.
Românul predă medicina dezastrelor în Australia
Medicul predă medicina dezastrelor la Universitățile din Bruxelles și Novara. Lucrează în Australia, dar în vacanțe merge la schi, în Japonia. Codreanu spune că românii sunt apreciați peste tot în lume. Iar preparatele culinare românești sunt căutate și la Antipozi.
„Da, sarmaua este numărul unu al exportului lingvistic. Poate că sunt și alte cuvinte care acum 10-15 ani erau pe buzele multora, cum ar fi Gică Hagi. Absolut sarmale și foarte multă lume știe de țuică. Eu îmi fac o datorie la fiecare om care-mi intră în casă măcar o dată să-i dau o țuică de acasă, de la Cluj, Și nu a fost ocazie în care acel degetar de țuică să nu fie întâmpinat cu ochi mari, albi, de cât de tare e băutura”, a mai menționat Tudor Codreanu.
Iar lecțiile acestui an ar putea face trecerea prin 2023 mai ușoară
„Mă gândesc la vorba aia veche românească – cele bune să se adune, cele rele să se spele -, nu pot spera la nimic mai mult decât atât. Să avem atâta inteligență umană și maturitate socială, să luăm ce a fost bun, să-l punem împreună și să mergem mai departe”, a conchis medicul.