La două săptămâni de la accident, tragedia pe care a trăit-o familia Alexiei, fata rămasă fără brațe, s-a transformat într-un miracol. Adolescenta de 15 ani se întoarce acasă și își va petrece Anul Nou acasă, la Botoșani, alături de părinți și fratele ei. Prin salvarea brațelor, medicii de la Iași au realizat prima replantare bilaterală de brațe din Europa și a doua din lume.
Alexia a ajuns fără brațe la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Iași. În prag de Anul Nou, fata a fost externată, cu speranța că își va putea folosi ambele brațe în mai puțin de un an.
Acum, adolescenta pentru care oamenii s-au mobilizat să doneze sânge, iar medicii au făcut tot ce le-a stat în putință să o salveze începe un nou an cu speranță și bucurie.
„Sunt sigură că în continuare o să fie totul bine și o să-mi revin cât mai repede și cât mai bine. Doamne ajută să fiu bine, să fiu alături de cei dragi și abia aștept să îmi văd prietenii, am emoții si știu că acasă o sa fiu cel mai bine.
Ce a trecut a fost, de acum trebuie să vad ce va fi și trebuie să am o gândire pozitivă”, a mărturisit Alexia.
Cu bucurie și recunoștință față de toți cei care au ajutat, părinții și fratele Alexiei îndrăznesc acum să primească cu optimism spre noul an.
„Foarte bucuroasă că plecăm bine acasă. (...) Ea poate merge, are mânuțele, este complet pozitivă și speră că vindecarea va veni ușurel, dar va fi totală. Noi îndrăznim să credem că procentul va fi de 100%, noi așa sperăm”, a declarat Vali Tudose, mama Alexiei.
Euronews România a obținut acordul familiei pentru a difuza imaginile fără să protejeze chipul Alexiei.
Fratele Alexiei: „Cred că mai mult a fost ajutorul lui Dumnezeu”
Încă de la început, medicii de la Spitalul pentru Copii din Iași au spus că a fost o minune că fata a ajuns vie la unitatea medicală. Fratele, spun părinții, a fost primul ei erou, cel care a trezit-o în autocar și i-a găsit brațul, apoi toate cadrele medicale care au reușit să o țină în viață.
„Cred că mai mult a fost ajutorul lui Dumnezeu, că mi-a dat putere, dacă nu eram eu bine, nici Alexia nu era bine și totul se datorează lui Dumnezeu, doctorilor și oamenilor care s-au implicat.
Nu o să renuntăm la visurile noastre niciodată”, a spus Eric Tudose, fratele Alexiei.
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași au realizat singura replantare bilaterală de brațe raportată la nivelul Europei vreodată și a doua din lume. După șapte intervenții chirurgicale, cumulând peste 50 de ore, echipa se poate bucura că i-a redat Alexiei o nouă șansă la viață și la o viață normală.
„Sper, cu această ocazie, să se arate mai mult ce medici extraordinari avem.(...)
Este cea mai bună zi. Indiferent de costuri, de sacrificii, vom face doar ceea este cel mai bine pentru ea”, a spus Florin Tudose, tatăl Alexiei.
Medicul Sidonia Susanu, care a operat-o pe Alexia: „Pentru noi, evoluția acesteia a fost absolut extraordinară”
„Va avea nevoie de intervenții chirurgicale pentru extragerea materialului osteosinteză de la nivelul membrului superior drept. Probabil, la șase săptămâni de la accident, la membru superior stâng dacă evoluția va fi la fel de bună, la 3 săptămâni de la intervenția chirurgicală.
Ca orice pacient care suferă o intervenție de revascularizare sau replantare a unui segment de membru, este nevoie de un program de kinetoterapie foarte susținut, de două ședințe zilnice la interval de șase ore, pentru o perioadă de șase luni-un an, în funcție de distanța de la nivelul de secțiune până la vârful degetelor. Alexia va avea nevoie, părerea mea, de un an de kinetoterapie. Și pentru noi evoluția acesteia a fost absolut extraordinară”, a explicat dr.Sidonia Susanu, șeful Secției de Chirurgie plastică Spitalul pentru Copii Iași.
Spitalul clinic de urgență pentru copii „Sfânta Maria” din Iași a făcut publice numele medicilor care au efectuat cele șapte intervenții chirurgicale.
Medicii sunt optimiști că adolescenta și-ar putea folosi ambele brațe în cel mult un an.
Alexia s-ar numărat printre cele 35 de persoane ce se aflau într-un autocar cu artişti care se îndrepta de la Botoşani spre un festival în judeţul Ialomiţa, în noaptea de 16 spre 17 decembrie. La intrarea în orașul Paşcani, autocarul s-a răsturnat. Nu mai puțin de 25 de persoane, dintre care 12 minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale.