Peste 27.000 de medici stomatologi cer intervenția de urgență a Guvernului pentru a permite prezența observatorilor la alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România, în condițiile în care există suspiciuni că procesul electoral nu s-ar desfășura cu respectarea legii.
Stomatologii din cadrul mai multor asociații profesionale au avertizat că ”se pregătește de o premieră pentru România post-decembristă” deoarece alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi ar urma să aibă loc în lipsa observatorilor.
”Medicii stomatologi din România, reuniți în cadrul mai multor asociații profesionale solicită intervenția de urgență a Guvernului, pentru a permite prezența observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Actuala conducere a CMSR (care a renunțat, în urma protestelor masive ale medicilor stomatologi ce au protestat public la restricționarea dreptului de liberă practică pe care au impus-o netransparent și abuziv), se pregătește de o premieră pentru România post-decembristă. Practic, prin modificarea regulilor de derulare a alegerilor, acestea ar urma să se deruleze în absența observatorilor, atât pe durata procesului electoral, cât și la numărătoarea voturilor”, se arată într-un comunicat al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER).
Medicii stomatologi cer intervenția lui Alexandru Rafila
”Considerăm că cei peste 27 de mii de medici stomatologi din România, profesând în cea mai mare parte în mediul privat, practicând o meserie prin excelență liberală, nu pot fi lipsiți de dreptul constituțional de a alege și de a fi ales în condiții de transparență și legitimitate!
Cerem, pe această cale, domnului ministru Alexandru Rafila, care a avizat deja actul normativ la nivelul Ministerului Sănătății, să pună capăt acestor derapaje nedemocratice și abuzive ale actualei conduceri a CMSR, garantând public prezența observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local și național”, arată sursa citată.
De asemenea, reprezentanții SSER au subliniat că ”planează suspiciunea că prin accelerarea derulării calendarului electoral nu se vor aplica normele cadrului legal promovat de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății”, motiv pentru care au cerut public conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi ”să nu încheie acest sfârșit de mandat printr-un șir de abuzuri”.
”Nu vom tolera, indiferent de presiunile făcute de actuala conducere CMSR asupra comunității noastre, împiedicarea medicilor stomatologi să profeseze liber și transformarea alegerilor pentru conducerea CMSR într-un mecanism anti-democratic, așa cum se întâmplă în acest moment prin organizarea actualului proces electoral și prin îngrădirea dreptului de a alege și de a fi ales pentru mai mulți medici stomatologi!
Atragem atenția asupra faptului că dreptul de a alege și de a fi ales este un drept garantat prin constituție ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate în cadrul unui regulament de organizare și funcționare”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, secretar general al SSER, potrivit sursei citate.