Petele uleioase care i-au alertat pe turiștii de pe litoral sunt, cel mai probabil, reziduuri de cereale. Este concluzia la care au ajuns specialiștii Autorității Navale Române după analizarea probelor prelevate.
Petele uleioase au fost observate în mai multe zone din dreptul orașului Constanța, iar turiștii care au vrut să facă baie în mare și-au dat seama că este ceva în neregulă cu apa și au ieșit imediat la mal.
Primii care au remarcat petele uleioase de pe suprafața apei au fost pescarii. Aceștia au dat alarma, iar specialiștii au venit imediat să ia probe din mare. Câteva ore mai târziu, a venit și prima reacție oficială.
Într-un comunicat, Autoritatea Navală Română respinge informațiile (CARTON) potrivit cărora apa mării ar fi poluată și susține că ar fi vorba despre posibile reziduri de cereale.
Aspectul apei i-a speriat însă pe turiști, care acum evită să facă baie în mare. Mulți se tem pentru că nu știu dacă substanța respectivă este sau nu periculoasă.
Specialiștii în biodiversitate au vorbit despre o posibilă poluare petrolieră.
”Este o componentă elastică, nu e din sursă organică.Cel mai probabil că este petrolieră. Este elastică, buretoasă chiar, spălată de mare, spălată de anumite componente solubile, și a rămas așa ca o rețea.
Probabil că este un reziduu petrolier sau de la spălări de tancuri petroliere, poate chimice. În orice caz, este foarte, foarte ciudată.”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog marin.
Autoritatea Navală Română face în continuare cercetări pentru a stabili cu exactitate despre ce fel de reziduuri este vorba și de unde provin acestea. În plus, ANR îi îndeamnă pe oameni să anunțe autoritățile în cazul în care sesizeză o posibilă poluare a Mării Negre.