Peste 7.000 de copii ucraineni vor începe luni școala în România, alături de cei aproape 3 milioane de elevi români. Unii dintre copii au învățat limba română în ultimul an, tocmai pentru a putea participa la școală. Însă ponderea copiilor ucraineni înscriși în sistemul de învățământ românesc este foarte mică, ei reprezintă doar 16% din totalul copiilor ucraineni din România.
Bohdan are 9 ani și intră în clasa a 5-a. Este pasionat de avioane și vrea să devină polițist când va fi mare. Este fericit că începe școala.
Bohdan: Vreau să încep mai repede anul școlar. Materiile mele preferate sunt matematica, lectura, educația fizică și informatica.
La Salvați Copiii România, cei mici au ore de limba română, engleză, ore after school și consiliere psihologică. Aici copiii pot să fie integrați mai ușor în comunitate.
Lana, mama lui Bohdan: Noi locuim aici de mult timp, nu ne dorim să plecăm de aici. România ne-a întâmpinat cu brațele deschise, tocmai de aceea ne dorim să locuim aici, iar pentru asta avem nevoie de integrare și pentru că el vine aici la cursuri, el deja are prieteni, poate comunica în limba romană și consider că învățământul se face la zi.
Krystyna a plecat din Izmail anul trecut. Ea are origini ucrainene și moldovene. Și-a dorit ca Matvei, fiul ei, să învețe limba română pentru a putea să se integreze la școală. Se gândesc să rămână pe termen lung în România.
Matvei: Mă cheamă Matvei și am 6 ani. Vreau la școală.
Conform World Vision România, din cei 47.000 de copii ucraineni, doar puțin peste 7.000 vor începe școala de luni, adică 16%. Restul de 84% vor învăța în limba ucraineană, de la distanță, cu profesorii din țara lor. Experții Salvați Copiii spun că oricum, capacitatea de integrare a elevilor ucraineni în școlile din România este aproape de limita maximă.
Iris Băcescu, coordonator Counseling Hub Salvați Copiii: Cei mai mulți dintre ei vor urma tot cursurile online ale școlii ucrainene, dar o mică parte dintre cei care își doresc integrarea în România și-au înscris copiii la școala românească, ori ca audienți, ori pentru a urma cursurile clasice, normale de școală.
Margarita are 7 ani. A plecat împreună cu mama ei Ludmilla din Nikolaev anul trecut. De luni, Margarita va începe școala în România, dar va continua online orele de la școala din Ucraina. De când au ajuns în țara noastră, amândouă au învățat limba română.
Ludmilla: Dacă eu stau în România vorbesc și așa, și așa. Dacă eu stau în România trebuie să știu limba română. Și copiii, tot, ca să mă descurc mai bine.
De la declanșarea războiului, peste 5 milioane de ucraineni au traversat țara noastră, dintre care puțin peste 90.000 au ales să rămână. 1,7 milioane de copii nu s-au putut întoarce la școală din cauza amenințărilor ruse.