Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 200 de copii au început școala în containere. Cum învață elevii liceului „Dumitru Tăuțan” din Florești

Investițiile în educație nu țin pasul cu creșterea populației din zonele metropolitane. La Liceul Dumitru Tăuțan din comuna Florești, județul Cluj, anul școlar a început cu mai multe clase decât capacitatea maximă a clădirii. Peste 200 de elevi de clasă pregătitoare și de gimnaziu vor învăța în săli de clasă modulare.

Cluj: Peste 200 de copii au început școala în containere

Părinții sunt îngrijorați de condițiile pe timp de iarnă și de faptul că singurul grup sanitar este în incinta școlii. Primarul și directoarea școlii promit că toate condițiile sunt asigurate și că un nou corp al instituției va fi construit.

Tatăl unui elev: „Este o situație, din ce am înțeles eu, una temporară. Pentru că am înțeles că școală să extinde și această nu se poate face peste noapte”.

Mama unui elev: „Problema este că nu au băi. Cei mici de clasa a II-a trebuie să meargă în clădire. E bine că au găsit o variantă, dar totuși nu s-au gândit la foarte multe aspecte”.

Liceul „Dumitru Tăuțan” din Florești este prea mic pentru cei 2.200 de elevi care au început școala anul acesta. În luna mai, profesorii au aflat că nu sunt suficiente spații pentru toți copiii. De la 66 de clase în 2023, acum sunt 80 de clase. În acest an, parte dintre elevii pregătitoare și de gimnaziu vor învăța în 21 de săli modulare, săli care sunt mai mici și fără toalete proprii.

Mirela Dana Feneșan, director Liceul Teoretic „Dimitrie Tăuțan” din Florești: „Liceul s-a construit pe o durată de 7 ani. În acel moment nu era această explozie a populației în Comuna Florești. Nu se știa că vor fi nevoi atât de mari. Atunci, în momentul în care a intrat în funcțiune liceul, spațiile erau suficiente. Învățământul era doar într-un singur schimb dimineața și nu era o problemă în comuna Florești.

Fiecare modular are aer condiționat, are încălzire și, practic, sunt atinse toate standardele necesare pentru a se desfășura procesul educațional în bune condiții”

Liceul este inclus în programul PNRR „Școala verde”, program prin care vor fi montate panouri fotovoltaice și se va construi un nou corp. Extinderea va aduce un plus de 14 săli și un laborator de științe.

Reporter: Ce le răspundeți părinților care nu sunt de acord cu decizia de a muta copiii în acele școli, în acele clase modulare?

Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești din Cluj: „Noi am asigurat activitatea Liceului „Dumitru Tăuțan” la cerința celor care gestionează instituția, care ne-au solicitat săli de clasă suplimentare. Sălile de clasă sunt conforme normativelor, și, de acum înainte, conducerea școlii știe pe cine va pune în acele clase modulare”.

Până când proiectele promise vor fi finalizate, copiii vor învăța în două schimburi, până la 18:00, iar după terminarea orelor se vor întoarce acasă cu autobuzele școlare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE