Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parisul Orientului Mijlociu. Descoperă souk-urile moderne și viața de noapte animată în cel mai subestimat oraș al Mediteranei

Pentru majoritatea europenilor, Marea Mediterană duce cu gândul la coastele abundente în soare ale Italiei, Franței, Greciei și Spaniei. Dar e neglijată una dintre cele mai bune destinații ale sale.

Deși capitala Libanului, Beirut, a suferit multă vreme de instabilitate, a fost odată denumită ca Parisul Orientului Mijlociu. Rezistent în fața conflictelor și dezastrelor, orașul păstrează o energie brută alimentată de fuziunea sa dintre modern și vechi.

Puteți explora cartiere comerciale moderne și viața de noapte din acest oraș subestimat.

Mall-uri moderne și reședințe de lux se ridică printre rămășițele de război din Beirut

Când vă îndreptați spre centrul orașului, spre Souk-urile din Beirut, nu vă veți lovi de haos ca în Marrakech.

Proiectat parțial de arhitectul spaniol, câștigător al premiului Pritzker, Rafael Moneo, acest cartier comercial în aer liber a fost deschis în 2009. El înlocuiește souk-ul care a fost distrus în războiul civil libanez, care a durat din 1975 până în 1990, cu Beirutul în centrul conflictului.

Designul contemporan se întâlnește cu arhitectura tradițională în souk-uri, nuanțând modernitate în cartierul istoric.

În apropiere de cartierul central din Beirut se află cartierul de lux Saifi Village. Este plin de buticuri, baruri, galerii și piețe care au clădiri în stil francez-colonial.

Acestea au fost reconstruite după războiul civil, în timpul căruia Satul Saifi s-a așezat de-a lungul „Liniei Verde”, pământul nimănui care a împărțit orașul. Astăzi, ascunzătorile lunetisților au fost renovate și transformate în case cu fațade în culori calde.

De la moschei la baruri de bere, tradiția și modernitatea coexistă în Beirut

Religia joacă un rol important în identitatea Beirutului și există nenumărate biserici și moschei frumoase de vizitat. De neratat, Moscheea Mohammad Al-Amin, cu cupolă albastră, în stil otoman, este flancată de minarete înalte de 65 de metri și este uluitoare din punct de vedere arhitectural.

Chiar alături se află Catedrala Greco-ortodoxă Sf. Gheorghe, cea mai veche biserică activă din Beirut. Interiorul catedralei prinde viață cu adevărat, cu fresce colorate și accente aurii încadrate într-un exterior ortodox clasic - restaurat și el după războiul civil. Mai jos, în criptă, veți găsi o mulțime de descoperiri arhitecturale.

La doar 10 minute de mers pe jos de catedrală, puteți plimba prin cartierul boem Gemmayzeh, o lume plină de pub-uri, baruri, restaurante și cafenele.

Este un loc grozav pentru a încerca berea locală și pentru a vă relaxa cu localnicii prietenoși printre străzile înguste și clădirile vechi din epoca franceză.

La doar o aruncătură de băţ se află L'Escalier de L'Art, o scară de 500 de metri care face legătura între Rue Gouraud şi Rue Sursock. După cum sugerează și numele, scara a ținut o serie de expoziții de artă din 1973.

Beirutul are o muzică vibrantă

S-ar putea să vă surprindă că Beirutul are și o scenă muzicală vibrantă . Faceți o excursie în afara orașului pentru a descoperi locuri cu adevărat unice.

Conduceți 42 de kilometri lângă stațiunile de pe plajă și grădinile înalte în verdeața Munților Chouf, unde veți găsi Palatul Beiteddine, amplasat printre livezi și grădini terasate. Cu amestecul său uimitor de baroc italian și arab, este ușor de înțeles de ce guvernatorul otoman, Emir Bashir Chehab II, și-a făcut reședința acolo.

Nu ai chef de condus? Viața de noapte din Beirut nu va dezamăgi. Muzica de dans este populară în oraș, iar lucrurile încep cu adevărat vara, cu DJ internaționali care își fac turul.

Locații precum SKYBAR, The Ballroom Blitz și, practic, oricare dintre instituțiile de cluburi din cadrul BIEL Waterfront au câștigat statutul Beirutului de centru de petreceri. S-a clasat chiar pe locul trei în lista CNN 2019 a celor mai bune orașe de petrecere din lume.

Unde să găsești cel mai bun falafel din Beirut

Orice localnic vă va spune că unul dintre cele mai bune lucruri despre a fi libanez este mâncarea. Clima de coastă a țării se pretează la preparate proaspete, parfumate și colorate, cu secole de istorie întruchipată în fiecare.

Încercările obligatorii includ sfiha (pâine gătită cu topping de carne tocată), tabbouleh (salata de pătrunjel tocat), manakish (aluat acoperit cu cimbru, brânză sau carne măcinată), kibbeh (crochete levantine) și knafeh (desert de patiserie ).

În ceea ce privește locurile unde să gustați cea mai bună mâncare din Beirut, recomandările locale includ Barbar în Hamra pentru sandvișuri și M Sahyoun pe Damascus Road pentru falafel.

Doi Falafel Sahyoun stau unul lângă altul - deținut de doi frați care sunt implicați într-o ceartă amară, de lungă durată. Chiar dacă meniurile sunt practic aceleași, aceste două restaurante au un statut legendar în Beirut, cu falafel incredibil care îi împarte pe localnici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE