Cum vede fiul lui Ion Rațiu alegerile prezidențiale din România: Ce va fi ales e Europa sau Rusia

Alegerile prezidențiale din România reprezintă un „moment existențial dacă democrația va continua în țară sau nu” deoarece „ce va fi ales e Europa sau Rusia”, a declarat Nicolae Rațiu, fiul regretatului politician și diplomat Ion Rațiu, la Euronews România. Directorul Centrului „Rațiu pentru democrație” a avertizat că în România există o minoritate de 30-35% care își dorește o „schimbare radicală”, iar acest lucru ar fi „greșeală enormă” și un „dezastru” dacă țara „se va rupe de Europa și de NATO”.

În emisiunea „România lui Vitalie”, Nicolae Rațiu a declarat că a criticat dezbaterea prezidențială organizată de TVR, la care au participat 10 dintre cei 11 candidați la președinție.

„Am văzut dezbaterile de ieri seară. Impresia mea nu a fost foarte pozitivă, pentru că nu a fost o dezbatere, a fost un fel de declarații sau luptele lor cu alții. Nu a fost despre politica fiecărui candidat. (...)

Cred că este un moment existențial dacă democrația va continua în țară sau nu”, a afirmat Nicolae Rațiu, la Euronews România.

Nicolae Rațiu a comparat dezbaterea prezidențială din 1990 cu cea din 2025. „Discuțiile nu m-au impresionat”

„E clar că acum sunt mult mai mulți candidați, dar discuțiile nu m-au impresionat. Oricine a dorit să facă ceva pentru țară, dacă doriți, în 1990. Tatăl meu a spus ce voia să facă cu țara și o învăța democrația...

Ion Iliescu a vorbit numai în limba de lemn despre viitorul democratic, că el a devenit democrat peste noapte. (...) Poporul nu a fost gata să audă și să întreagă despre ce au vorbit amândoi (Ion Rațiu și Radu Cîmpeanu). A fost total străin, de neînțeles.

Cum a vorbit Iliescu a fost de înțeles. În plus, nu uitați că în țară, în acel moment, presa, jurnalele de televiziune au fost 100% pentru Iliescu”, a rememorat fiul lui Ion Rațiu.

Ion Rațiu ar fi câștigat prezidențialele în 2025. „Există o presă mai deschisă”

„Cu poporul de astăzi, cred că tata (Ion Rațiu, n.rd) ar fi câștigat. Problema la acel moment a fost poporul din 1990. O mare parte a fost spălată pe creier. Beneficiile sunt libertatea de a putea călători, a lucra în alte țări. Există o presă mai deschisă. Sunt multe publicații independente, jurnaliști independenți de investigație”, a precizat directorul Centrului „Rațiu pentru democrație” din Turda.

Nicolae Rațiu: O minoritate nemulțumită vrea o schimbare radicală

„Cred că probabil acum majoritatea populației a învățat ce înseamnă democrație și apreciază o viață liberă, dar există o minoritate, 30-35%, care nu este mulțumită cu ce există. Pentru asta vor o schimbare radicală.

În opinia mea, asta e o greșeală enormă pentru că dacă se va rupe de Europa și de NATO va fi un dezastru pentru țară. Țara va fi abandonată, izolată de celelalte țări din Europa dacă așa ceva se întâmplă”, a menționat Nicolae Rațiu.

„În multe țări din Europa a crescut această minoritate”

„Cei care sunt susținători ai aripii populiste sunt cei care sunt dezamăgiți de realitatea din țară. Vor să facă o schimbare radicală. E prea mult. În prezent, procentul a crescut și în Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania. În multe țări din Europa a crescut această minoritate.

Ce va fi ales e Europa sau Rusia”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE