Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenul ”El Niño” a început. Ce este și ce impact are asupra lumii

Fenomenul meteorologic ”El Niño” a început în Oceanul Pacific. Cercetătorii americani avertizează că ne-am putea confrunta cu temperaturi record în mai multe regiuni din lume, în condițiile în accentuarea încălzirii globale provoacă schimbări climatice.

Oamenii de știință din Statele Unite au avertizat că este posibil ca 2024 să devină cel mai cald an din cauza fenomenului ”El Niño” ce ar putea contribui la depășirea pragului cheie de încălzire de 1,5 grade Celsius, relatează BBC.

Mai mult, acest fenomen natural va afecta vremea la nivel mondial, putând provoca secetă în Australia, mai multe ploi în sudul SUA și slăbi musonul din India.

”Din cauza El Niño, ar putea fi atinse noi recorduri de temperatură, în special în zonele care se confruntă deja cu temperaturi peste medie cât timp are loc acest fenomen meteo”, a explicat Michelle L'Heureux, cercetător din cadrul Centrului de predicție climatică al NOAA, potrivit postului american CBS.

Cercetătorii avertizaseră de mai multe luni că fenomenul ”El Niño” va începe în Oceanul Pacific.

"Se intensifică acum, există elemente în prognozele noastre de mai multe luni, dar se pare că va atinge cu adevărat punctul culminant la sfârșitul acestui an în ceea ce privește intensitatea sa", a declarat Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză din cadrul UK Met Office, citat de BBC.

"Un nou record pentru temperatura globală este cu siguranță plauzibil anul viitor. Depinde de cât de mare se dovedește a fi El Niño. Un El Niño mare la sfârșitul acestui an creează șanse mari de a avea un nou record de temperatură globală în 2024”, a adăugat el.

Ce este El Nino

Dezvoltarea El Nino este asociată cu temperaturi ridicate și secetă, dar și cu ploi abundente în anumite regiuni. Acest fenomen este considerat responsabil pentru generarea de episoade de vreme extremă. Avertismentul a fost lansat de experții Organizației Mondiale de Meteorologie.

”În următoarele câteva luni, din mai până în iulie, avem 60% șanse să intrăm într-o fază El Niño. Această probabilitate va crește la 70%, dacă ne uităm la perioada iulie-august și chiar la 80%, dacă trecem de august. Dar, bineînțeles, dincolo nu putem spune prea multe. Iată unde ne aflăm. Bineînțeles, acest lucru va schimba tiparele climatice și meteo, peste tot în lume”, a afirmat Wilfran Moufouma Okia, Director Organizația Mondială de Meteorologie.

Secretarul general al organizației a explicat că topirea ghețarilor și poluarea au dus la încălzirea apei oceanelor.

”Am bătut un nou record, în ceea ce privește căldura oceanică, fenomen care, spre exemplu, oferă și mai multă energie pentru furtunile tropicale, cicloane, uragane și taifunuri”, a precizat Petteri Taalas, Secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie.

Potrivit acestuia, fenomenul va afecta Europa, America și Asia, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Ce impact are fenomenul El Nino asupra lumii

Acest fenomen ar putea duce la scăderea producției culturilor de iarnă cu 34% față de nivelurile record din Australia și, de asemenea, ar putea avea un impact asupra producției de ulei de palmier și orez din Indonezia, Malaezia și Thailanda care furnizează 80% din uleiul de palmier din lume.

În India, care depinde în mare măsură de ploile musonice pentru recolta de vară, impactul El Nino ar putea fi compensat de Dipolul Oceanului Indian, sau Indian Nino, însă în nord-vestul țării se așteaptă precipitații sub nivelul normal.

În punctul său maxim, șansele ca El Nino să fie puternic sunt aproape la fel ca luna trecută, cu 56% de șanse în perioada noiembrie-ianuarie, și 84% de șanse să depășească puterea moderată, potrivit prognozei NOAA.

Deși este prea devreme pentru a face o paralelă cu evenimentul El Niño din 2016, "a fost foarte asemănător în ceea ce privește forța și temperaturile apei care au început să crească, în special atât de repede în ultimele două luni", a declarat Chris Hyde, meteorolog la Maxar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE