Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța „Trenuleț”. Noul ministru al Educației, Daniel David: Mă aștept la proteste în urma înghețării salariilor profesorilor

Noul ministru al Educației, Daniel David, a precizat la Euronews că ordonanța „Trenuleț” nu va cauza probleme în zona de titularizare, însă se așteaptă să fie proteste ale profesorilor în urma înghețării salariilor.

Ordonanța „Trenuleț”. Ministrul Educației, Daniel David: Mă aștept la proteste

Daniel David a mai spus la Euronews România că a primit promisiuni din partea premierului Marcel Ciolacu privind prioritizarea domeniului Educației pe măsură ce se redresează situația politico-financiară.

Arina Delcea: Vă așteptați să apară proteste din partea profesorilor ca urmare a acestor noi măsuri din Ordonanța „Trenuleț” care îngheață salariile? Există riscul să fie probleme și la Titularizări, pentru că se îngheață angajările, concursurile, și i-am auzit pe unii profesori spunând că sunt gata să iasă în stradă...

Daniel David, ministrul Educației: „Sunt lucruri care au fost înghețate. Nu sunt probleme și nu vor fi probleme în zona de Titularizare/supliniri, dar mă aștept să fie - sigur - proteste, mă aștept să fie nemulțumiri. Cei din zona Educație au frustrările un pic mai mari fiindcă nu cu mult timp în urmă lor li s-a promis mult mai mult atunci când s-a întrerupt greva. Premierul a spus la întâlnirea cu partenerii de dialog social că este conștient de faptul că domeniului i-au fost promise niște drepturi și că pe măsură ce se redresează situația economico-financiară, Educația va fi prioritară în a primi acele drepturi.”

Arina Delcea: Ce ne puteți spune despre planurile-cadru de liceu? Dumneavoastră ați declarat că vor reprezenta o prioritate a mandatului. Le schimbați pe cele în lucru?

Daniel David, ministrul Educației: „Vom începe să implementăm unele aspecte de reformă - cel puțin până la alegerile prezidențiale - și numesc acest lucru un fel de mică reformă în domeniu, marea reformă putând fi gândită după alegerile prezidențiale. În cadrul acestei reforme mici, în zona preuniversitară, am această dorință de a pune planurile-cadru în dezbatere publică și chiar de a stârni - ca să spun așa - o discuție mai generală, dincolo de discuțiile din cadrul sistemului nostru, și intenționez să fac acest lucru în luna ianuarie.”

Măsuri de austeritate pentru sistemul de învățământ, în 2025

Anul 2025 vine cu măsuri de austeritate pentru sistemul de învățământ. Cel mai mare impact îl are ordonanța „Trenuleț” care a înghețat salariile profesorilor și angajaților din Educație la nivelul din noiembrie 2024. Asta după ce le-au fost promise măriri salariale în mai multe tranșe, în urma protestelor mari din 2023.

Marian Staș, expert în educație: „Este un an de măsuri dure, tranșante, comparabil cu niciunul dintre anii precedenți. E un an al tăierii nodului gordian, în transformarea curriculară, în transformarea de resurse umane, în transformarea instituțională șamd.”

De asemenea, ordonanța a blocat și concursul de Titularizare, fiindcă nu se mai pot face angajări la stat anul acesta. Mai sunt în pericol și primele de carieră didactică și cele de carieră profesională dacă Guvernul nu reușește decontarea integrală din fonduri externe nerambursabile. Preșcolarii și elevii din medii dezavantajate sunt și ei afectați de ordonanța Trenuleț care a suspendat acordarea tichetelor sociale de 500 de lei pentru rechizite.

Marcel Bartic, profesor de istorie: „Aceste măsuri de austeritate nu fac altceva decât să adâncească inechitatea din sistemul nostru de învățământ. Problema inechității este, înainte de orice, cea mai gravă pe care o avem în sistemul românesc de învățământ și faptul că aceste măsuri lovesc tot în copiii fără posibilități, în familiile din mediile defavorizate, nu vor face altceva decât să perpetueze și să agraveze problemele pe care le avem deja de foarte mult timp.”

Schimbări mai sunt la examenul de Bacalaureat care începe pe 27 ianuarie cu proba orală de la Limba și Literatura Română. Este pentru prima dată când probele orale sunt susținute iarna. Acestea se termină în data de 5-7 februarie cu proba de competențe digitale, apoi, în vară, au loc probele scrise ale examenului maturității.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE