Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța antidrog, modificată de Guvern. Principala schimbare prevede reținerea permisului auto pentru cel mult 72 de ore

Ordonanța care prevede ridicarea permisului de conducere în cazul unui rezultat pozitiv la drugtest a fost modificată, joi, în ședința de guvern. Principala modificare prevede reținerea permisului de conducere pentru cel mult 72 de ore, timp în care ar trebui să fie gata rezultatele biologice. Dacă autoritățile nu se încadrează în acest termen, polițiștii vor fi nevoiți să le restituie șoferilor permisul, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

"Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi.

Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti", a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ordonanța antidrog, modificată de Guvern

Dacă ați refuzat testul antidrog rapid și vi s-au recoltat probe biologice la IML, vă primiți permisul auto înapoi în 72 de ore, chiar dacă analizele medico-legale nu sunt gata. Este principala prevedere dintr-o ordonanță de urgență discutată, joi, în ședința de Guvern.

Se întâmplă după ce societatea civilă a criticat ordonanța prin care orice refuz de testare de către polițist venea de la sine cu suspendarea permisului până la primirea rezultatelor, deși în unele cazuri, putea dura mai multe luni.

Marcel Ciolacu: „Eu voi veni cu o modificare la ordonanță, în maximum 72 de ore să fie dat răspunsul de la IML. În cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui permisul după această perioadă, urmând ca, după analizele finale şi după rezultat, să pună în aplicare legea. E un lucru corect. Laboratoarele – şi aşa am vorbit cu ministrul de Interne – eu cred că este corect să rămână la IML”.

Dr. Costescu Mihnea: „Cred că pozitia pe care o are acum Ministerul de Interne este corectă. Ea a fost corectată după apariția 84 prin acest interval de timp de 72 de ore, care în perioada imediat următoare nu va putea fi practic respectat. În unele județe dn țară, care poate s-au dotat prin mijloace proprii. (n.r. În București, unde dvs activați) Aici nu putem pentru că practic INML face aceste expertize pe droguri, dacă vorbim despre droguri, nu despre alcoolul etilic, pentru 20 de județe din România și atunci munca celor din laboratorul de toxicologie este foarte mare, numărul de probe este foarte mare, se lucrează undeva peste 400 de probe pe săptămână. Aparatele pe care le avem la dispoziție astăzi sunt printr-un program Phare anul din 2004, deci 20 de ani de viață, se repara des, reactivi greu de găsit pentru ca sunt vechi”.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: „Toți șoferii sunt puși în aceeași oală. Din punctul meu de vedere, Ordonanța nu aduce elemente de constituționalitate ale Ordonanței 84 pentru că în continuare noi încălcăm dreptul constituțional la liberă circulație unor persoane față de care nu avem niciun fel de indiciu rezonabil că au încălcat legea”.

chestor Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române: „De la momentul intrării în vigoare a Ordonanței 84 și până în prezent au fost retrase permisele de conducere pentru refuz de recoltare și ne referim aici la doar nouă astfel de situații într-o săptămână de la intrarea în vigoare a OUG 84. De la acel moment vor curge cele 72 de ore în care așteptăm rezultatele de la medicină legală, iar dacă aceste rezultate nu vor sosi în cele 72 de ore vom restitui permisele de conducere înapoi”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE