Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Testarea antidrog a șoferilor. Medicii îi contrazic pe polițiști în cazul testelor fals-pozitive și vin cu o soluție

Guvernul va modifica joi ordonanța de urgență privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții importante la INML, după numărul mare de cazuri în care aparatele drugtest au dat rezultat fals pozitiv.

Este cazul unor șoferi care au fost opriți în trafic de polițiști, iar testele rapide au arătat că au consumat droguri, ca apoi, după luni de zile, rezultatul analizelor să arate contrariul. Chiar și jumătate dintre testele rapide ale poliției dau rezultate fals pozitive, potrivit comunității Declic, care a făcut și o petiție online pentru anularea Ordonanței de urgență 84.

Până la confirmarea rezultatelor prin analize la INML, pot trece luni de zile, timp în care șoferii rămân fără permis. Mulți dintre ei sunt nevinovați.

Medicii îi contrazic pe polițiști în cazul testelor fals-pozitive antidrog

Ordonanța, care prevede că șoferii care refuză testarea rapidă pentru alcool sau droguri să poată rămâne fără permis până e gata raportul toxicologic, a stârnit foarte multe controverse. Mai ales că, pentru elaborarea ei, nu au fost consultați și medicii specialiști.

Eugen Hriscu, medic psihiatru, expert în adicții: "Suntem într-o situație absolut absurdă, în care poliția face recomandări cu privire la sănătatea oamenilor, un rol care ar trebui să revină eminamente Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică și altor instituții din domeniul sănătății. Din câte știu, au niște praguri de sensibilitate, asta însemnând că, sub o anumită cantitate, aparatul dă un rezultat negativ, iar peste o anumită cantitate, rezultatul este pozitiv.

Depinde foarte mult unde a fost setat acest prag. Dacă pragul este foarte jos, atunci aparatul devine extrem de sensibil și va va da foarte multe rezultate pozitive. Un exemplu foarte clar în acest sens este canabisul. Există în România oameni care au ieșit postiv la canabis și după o săptămână. În țările unde această substanță a fost legalizată, cum este Canada, de exemplu, sau Germania, practic, recomandarea specialiștilor este de a te urca la volan după cel puțin 6 ore."

Institutul de Medicină Legală va intra într-un program accelerat de dotare cu aparatură specială de testare antidrog, cu bani de la Bănca Mondială, care se va ocupa și de licitațiile prin care noua aparatură va fi cumpărată.

Până acum, testările antidrog în trafic au dus și la situații în care unii șoferi au așteptat, fără permis, aproape doi ani pentru a primi rezultatele analizelor de la Institutul de Medicină Legală. În direct la Euronews România, medicul legist Sorin Flaviu Leșnic a explicat de ce este nevoie să se stabilească valori minime sub care capacitatea de a conduce nu este afectată de substanțe - fie ele droguri sau medicamente.

Expert: "Dacă ai mâncat un covrig cu mac, ești pozitiv la drug test"

Ioan Marius Ighișan susține că a așteptat doi ani pentru a primi un rezultat negativ de la Institutul de Medicină Legală după ce testul antidrog făcut de polițiști a ieșit pozitiv. În tot acest timp, permisul de conducere i-a fost reținut.

Ioan Marius Ighișan, conducător auto: "În 2022, la sfârșitul lunii ianuarie, am fost de acord să fac testul. După aproape o oră, am ieșit pozitiv la amfetamină. Mi-a zis, dacă pot, să merg la spital pentru analiză sânge și probă de urină. A zis: vă luăm permisul și o să-l primiți după ce veți primi rezultatele de la INML.

Chiar în perioada aia, eram livrator de pizza. Îmi pierd locul de muncă. Mi-a zis că se poate plăti pentru a grabi. la Institut, mi-a zis că nu se poate grăbi, că nu au personal și nu are cine să îl facă. M-am tot dus de 5-6 ori în cursul a un an și jumătate-doi ani, mi-au zis că nu se poate, că mai sunt și altele. Am așteptat aproape doi ani. Rezultatul, logic, a fost negativ, când a venit. Angajatorii mi-a propus să lucrez în bucătărie, am zis că da".

Președintele Asociației Experților Recomandați din Medicina Legală a explicat că probele biologice trebuie prelucrate cât mai repede.

Sorin Flaviu Leșnic, medic primar medicină legală, președintele Asociației Experților Recomandați din Medicina Legală: "Această perioada de doi ani, în care au fost ținute probele la IML excede orice legislatie actuală de păstrare și conservare a probelor recoltate. Ce relevanță mai are, dupa doi ani, să faci analiza dintr-o probă care este pur și simplu expirată?"

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis, pe propriul site, că nu este de acord cu prevederile propuse prin ordonanța de guvern.

Sorin Flaviu Leșnic, medic primar medicină legală, președintele Asociației Experților Recomandați din Medicina Legală: "De exemplu, în SUA, sub o anumită limită, de exemplu, codeina cu 2.000 de nanograme pe mililitru, testul e considerat negativ. De ce? S-a constat că, la acel nivel, nu are niciun efect asupra capacității de a conduce.

Dacă ai folosit un dcongestionant nazal cu efedrină, automat ești pozitiv la drug test. Dacă ai mâncat un covrig cu mac, ești pozitiv la drug test. Ar trebui să ne focusăm pe a stabili valori minime cut-off, peste care e influențată starea de a conduce. Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule."

Conform Poliției Române, între 15 și 20 la sută din totalul analizelor făcute după prelevarea de probe biologice au infirmat testele cu aparatele drug-test în perioada 2021 - 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE