Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de români au făcut cereri de autoexcludere la jocurile de noroc. Expert: Industria e prezentă, nu s-a schimbat nimic

Peste 14.000 de români au făcut cereri de autoexcludere la jocurile de noroc, potrivit Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Cei care își declară dependența apar într-un registru național și nu mai sunt lăsați în sălile de jocuri, temporar sau pentru totdeauna, în funcție de solicitare.

Peste 14.000 de români au făcut cereri de autoexcludere la jocurile de noroc, potrivit ONJN

Expert: Societatea românească e bolnavă din cauza acestui drog

Deocamdată, cererile pot fi depuse doar fizic, la sediul Oficiului sau la operatori. Recent, a fost dezvoltată și o platformă care va conține baza de date, dar încă nu este funcțională.

Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor, a oferit detalii despre situație. El a precizat că societatea românească este „extrem de bolnavă” la acest moment din cauza acestui „drog”, referindu-se la jocurile de noroc, și că „nimic din ce s-a promis nu s-a întâmplat”, industria fiind „mai prezentă decât oricând”.

Eugen Hriscu: „Ei trăiesc într-o piață complet nereglementată, nimeni nu are grijă de acești oameni, nimeni nu se gândește la sănătatea lor, la bunăstarea familiilor lor. Practic, sunt niște vaci... niște surse de muls de către aceste corporații internaționale care fac enorm de mulți bani din nefericirea și din boala lor. Dependența este o boală și consumul de de droguri... Pentru că jocurile de noroc sunt un drog... E recunoscut oficial ca un drog în manualul, inventarul bolilor psihiatrice, alături de dependența de canabis, de alcool, sunt o problemă de sănătate publică. Nu putem pune responsabilitatea tratamentului exclusiv pe umerii pacientului.

Un ministru venise și ne anunța că vor interzice sălile care sunt la mai puțin de un kilometru de școli și că vor face restricții pe reclamă. Practic, nimic din toate lucrurile promise atunci nu s-au întâmplat. Industria nu numai că s-a regrupat, dar este mai prezentă decât oricând. Va fi nevoie și de un tratament pentru societatea românească, care, în momentul de față, este extrem de bolnavă de de acest drog.”

Legea „păcănelelor”, care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare în aprilie anul trecut și a avut ca scop limitarea dependenţei de jocurile de noroc. Au fost multe voci atunci care au spus la acel moment, însă, că legea este insuficientă pentru că majoritatea dependenţilor de jocuri se află în oraşele mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE