Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de droguri, tratat cu promisiuni. Centrele de testare și tratament pentru minorii consumatori, la un pas de aprobare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna aceasta că la următoarea ședință de guvern, va pune pe masă și o hotărâre prin care va fi aprobată o rețea de centre de recuperare pentru minorii care consumă droguri. Este o măsură anunțată încă de anul trecut de autorități. Profesorii și părinții speră că serviciile vor fi operaționale cât mai repede și că vor fi unele integrate, astfel încât elevul să nu piardă luni de zile la tratament. 

Testarea pentru consumul de droguri, atunci când există astfel de suspiciuni și părintele își oferă acordul, se va putea face în aceste centre pe care le-a anunțat ministrul Sănătății. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Testarea trebuie să fie voluntară. Nu putem să facem o un soi de poliție în școli în care să umble cineva și să alerge elevii ca să se testeze pentru diversele droguri. Dezvoltăm actualele centre de sănătate mintală, e o hotărâre a Guvernului României care va fi aprobată în proxima ședință, în care se reorganizează această rețea care să poată să facă prevenție, consiliere, testare sau tratamentul ambulatoriu. Separat, lucrăm să facem o rețea de centre de tratament a adicției. Le-am aprobat deja.”

Andreia Bodea, directorul Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „ Nu-i suficient să faci centrul și să stai să aștepți să vină copiii. Există o categorie de oameni care vor conștientiza lucrul acesta și în sfârșit vor avea răspunsul la întrebarea „unde îl duc?” Acum, ce capacitate vor avea aceste centre, dacă este vorba de a întrerupe pe o perioadă de timp școală, să spunem, nu știu. Trebuie cumva să le asiguri și accesul la învățătură. Nu-I poți lăsa două luni, trei luni, dacă ei sunt elevi fără access la școală.”

Părinții cer centre accesibile în fiecare județ

Ana Măiță, Președinte Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România: „Aceste centre să fie îndeajuns de multe și de accesibile pentru numărul mare de copii care au nevoie de ajutor de tipul acesta specializat. Trebuie să pornim cu măcar un centru în fiecare județ.” 

Autoritățile fac momentan promisiuni în acest sens.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:Acolo ai nevoie de psihoterapeut, ai nevoie de un ai profesor de educație fizică, că trebuie să facă sport, trebuie să poată să-și continue studiile, copiii la distanță, dar trebuie să poată să-și continue. Nevoie de un institutor, altă normare de personal, dar le-am adus la nivelul unei secții și o să vedeți că în acest an primele centre vor fi funcționale.”

Ana Măiță, Președinte Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România: „Părinții se tem foarte tare de ceea ce poate să ofere momentan societatea românească unui copil care consumă droguri, există foarte puține spitale care se ocupă cu asta cu programe absolut inadecvate, care duc la întreruperea parcursului școlar, care nu pot să se ocupe de copii decât  pentru o perioadă de maximum 3 luni, ceea ce e foarte puțin. Un copil se recuperează în 6 luni, în 12 luni. Ai nevoie de niște centre integrate, lămurite dpdv al contextului legal.” 

Specialiștii atrag atenția asupra gravității fenomenului

Între timp, la spitalele care se ocupă de tratarea acestor adicții, numărul cazurilor crește de la un an la altul și consumul începe tot mai devreme.

Raluca Grozăvescu, medic specialist psihiatrie pediatrică: „Vârsta cea mai fragedă a fost de 11 ani și 9 luni. Consuma cannabis. La petreceri, se mai duc și în parc, își găsesc locuri unde consumă. Sunt mulți adolescenți care consumă acasă când sunt părinții plecați, mai ales cei care au deja această experiență. Cel mai frecvent, prima experiență de consum de droguri apare la petreceri, în cluburi.”

Cel mai consumat drog printre pacienții minori internați la Spitalul Obregia este canabisul, urmat de amfetamine, etnobotanice și cocaine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE