Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emoție în stare pură a selecționerului Iordănescu, după ce România a ajuns în optimi la Euro 2024: "Doresc să-mi exprim acest sentiment personal"

"Generația de suflet". Așa și-a numit selecționerul Edward Iordănescu elevii de la echipa națională a României, după primul meci de la Euro 2024, acel 3-0 entuziasmant cu Ucraina. Finalul fazei grupelor, 1-1 cu Slovacia, a însemnat calificarea României în optimi, performanță extraordinară, care vine după o pauză de 24 de ani, timp în care nu am mai ajuns în fazele eliminatorii la un European.

La final, selecționerul Edward Iordănescu a recunoscut, emoționat, că nu a mai văzut asemenea susținere din partea suporterilor.

Edward Iordănescu: "Tot timpul, cu inima. Fără inimă, nu merge"

Edward Iordănescu: "Încep prin a face o reverență fanilor, românilor de aici. Sunt momente pe care cred că le trăiești o dată în viață. Mi-ar plăcea să mă gândesc că aș putea să le mai trăiesc o dată, dar nu am garanția asta și mă bucur acum de ele cu toate puterile mele. Mulțumesc celor de aici, care ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Și nu numai în seara asta, ci în toate jocurile.

Mulțumim și celor din România, care sunt sigur că acum sărbătoresc și sunt mândri că sunt români, poate după ceva timp, dar sunt mândri cu echipa lor națională. Mulțumesc românilor din toate colțurile lumii.

Nu știu ce putem să facem în viitor, suntem extrem de datori ca să putem continua să-i bucurăm și să-i răsplătim pentru ce au făcut pentru noi. Să fie aproape întreg stadionul îmbrăcat în galben, cu români atât de călduroși, care au mers peste tot, la gară, la antrenament, când am plecat cu autocarul, când ne-am întors, e ceva fantastic ce am trăit și îmi doresc din tot sufletul să se prelungească acest lucru.

Pe băieți îi felicit cu toată puterea mea, am crezut în ei de când am venit. România are talent, are potențial, România trebuie să aibă personalitate, să muncească mult, România și-a regăsit spiritul pe care nu mai are voie să-l piardă niciodată."

România, calificată în fazele eliminatorii la Euro după 24 de ani

  • România a terminat pe primul loc grupa de la Euro 2024, dar și grupa din preliminarii.

În optimi, România ar urma să joace fie cu Olanda, fie cu Slovenia.

Edward Iordănescu: "La acest Euro, ne dorim cât mai departe. Așteptăm să ne aflăm adversara, nu că ar conta foarte mult, pentru că sunt adversare foarte valoroase, dar viața echipei naționale va merge înainte și după Euro.

Nu știu dacă greșesc, dar e doar un sentiment personal și doresc să mi-l exprim: cred că, niciodată în istoria echipei naționale a României, echipa nu s-a bucurat de atâta susținere cum s-a bucurat acum, probabil nici Generația de Aur. Acești băieți merită pentru ceea ce reprezintă ei ca oameni, apoi ca sportivi.

Am pus în joc tot ce am avut, nu am cedat. Au fost patru jocuri în acest an, în care am fost conduși și am revenit. Sunt mândru de ei. Tot timpul, cu inima. Fără inimă, nu merge. Cu inimă, cu inteligență, cu echilibru.

Cred că ați văzut că am dat totul și am vrut să câștigăm meciul, până în minutul 80, când am securizat rezultatul și era normal, mai ales că știam ce se întâmplă și dincolo. Până atunci, echipa se grăbea să repună mingea, să atace, cu echilibru. Ne-am dorit victoria. Faptul că ne-am calificat și cu un punct, că am scris istorie și că am terminat pe primul loc e mai mult decât binevenit.

Ne dorim să credem asta, mereu ne-am dorit să ne depășim limitele. E generația de suflet, eu așa am numit-o. Prima parte a fost generația de suflet a mea, iar acum e a tuturor românilor, nu? E o generație fantastică și sunt sigur că acești băieți vor inspira multe generații de acum înainte. Îmi doresc foarte mult să mergem înainte, pentru că așa mai putem crea emoție și mai mare și emulație.

Și vă mai spun un lucru, tot personal: presiunea turneului e fantastică, dorința e mare, îți dorești să produci rezultate, dar pentru mine - și cred că și pentru grup - cea mai mare presiune vine tot din dorința de a mulțumi și de a răsplăti suporterii pentru tot ce au făcut pentru noi și pentru cum ne-au susținut."

Clasament Grupa E

1. România - 4p | Golaveraj +1 | Goluri marcate: 4

2. Belgia - 4p | Golaveraj +1 | Goluri marcate: 2

3. Slovacia - 4p | Golaveraj 0 | Goluri marcate: 3

4. Ucraina - 4p | Golaveraj -2 | Goluri marcate: 2

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE