Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paradoxul olandez: Atac stelar și apărare solidă, pe foaie, fără replică în fața Austriei și sub România, în faza grupelor

Cu același număr de goluri marcate în primele trei meciuri de la EURO 2024 ca România - 4, Țările de Jos se pot lăuda cu o posesie medie superioară - 53%. Țin de minge, așadar, mai mult decât adversarul. Ceea ce, să recunoaștem, nu schimbă major datele partidei de marți.

România este o echipă pragmatică și muncitoare, organizată mai degrabă în ideea de a alerga și a recupera mingi, decât de a ține de ele și a construi, după o posesie prelungită.

Pasează mai bine și mai mult decât România, dar trimit multe mingi înapoi

Olandezii pasează mult mai bine: 88% acuratețe, față de 77%, în medie, cât a reușit echipa României în faza grupelor. Și o fac, evident, mult mai mult: 1241 de pase la 720, în raport cu noi.

O analiză a UEFA arată, însă, că trimit de două ori mai multe mingi înapoi decât naționala României.

E drept, ajung și mult mai des în ultima treime de teren: 113 acțiuni pentru ei, la 58, a socotit UEFA.

Antrenorul Ronald Koeman joacă invariabil în formula 4-3-3, cu două constante, în atac: Memphis Depay (Atletico Madrid) și Cody Gakpo (Liverpool). Prin rotație, li s-au alăturat Jeremy Frimpong (Bayer Leverkusen), Xavi Simmons (RB Leipzig) și Donyell Malen (Borussia Dortmund).

Așa cum arătam într-un articol anterior, România nu excelează la capitolul centrări - 15% reușite - chiar dacă aceste faze de joc nu aduc multe oportunități de a marca. Țările de Jos impresionează, în schimb: 30% este media de centrări bune. Mult nu doar peste ce putem noi, ci și peste o medie de referință, în fotbalul european de aproximativ 18%, conform analiștilor.

Pe hârtie, apărarea e disciplinată și atentă. În grupe, Austria le-a dat 3

Apărarea condusă de căpitanul lui Liverpool, Virgil Van Dijk (91% acuratețe a paselor) are două ori mai multe tacklinguri reușite decât noi (16 la 8) și o recuperare în plus: 94 la 93. Olandezii sunt atenți și la intervenții: au comis doar 3 faulturi în treimea lor defensivă, față de 8, cât avem noi.

Și au primit doar 2 cartonașe galbene, în trei meciuri, în raport cu cele 7 ale noastre. Și așa, au încasat 4 goluri în faza grupelor - doar Austria le-a dat 3.

Să precizăm că au reușit un 0-0 cu Franța, echipă care i-a bătut de două ori, în 2023 (4-0 și 2-1). Pe de altă parte, tot un egal cu selecționata lui Didier Deschamps, 1-1, a scos și una dintre cele mai slabe echipe de la EURO 2024, Polonia.

În fine, îi batem și pe olandezi la distanța acoperită de jucători, pe timpul partidelor. Ai noștri au alergat aproape 334 de kilometri, adversarii noștri de marți 324.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE