Distracția și voia bună sunt în toi la Costinești, unde zilele acestea mii de turiști se relaxează în vacanță. Profită de vremea frumoasă, apa mării este numai bună de bălăceală, dar și de prețurile care sunt pentru toate buzunarele în stațiunea tineretului.
La ora 10, pe plaja din Costinești abia mai aruncai un ac. În zona de cearceafuri, oamenii se înghesuiau pe nisipul fierbinte, în timp ce zeci de șezlonguri aliniate pe plajă zăceau parcă abandonate. Explicația e simplă – prețul piperat.
Cât costă un șezlong
Reporter: „Cât ați dat pe șezlong?”
Turist: „50 de lei.”
Reporter: „Cum vi se pare prețul?”
Turist: „E, totuși, mare.”
300 de lei, așadar, pentru o persoană care petrece la Costinești o vacanță de șase zile. Nu e de mirare că zona de cearceafuri rămâne preferata turiștilor, care recunosc că fac, totuși, sacrificii pentru a prinde un loc.
Reporter: „La ce oră vă treziți ca să prindeți un loc bun?”
Turist: „La 7. Dacă venim mai târziu e ocupat.”
Și pentru un loc pe nisip în prima linie, aproape de mare, oamenilor pare că nu le pasă de pericole. În zona din dreptul epavei, unde faleza, pe o distanță de zeci de metri, este în pericol de prăbușire, turiștii ignoră panourile de avertizare.
Turiștii ignoră panourile de avertizare
Turist: „N-ai unde să stai să te bronzezi, degeaba vii la mare. E un semn aici, că e acces interzis. Avem gard de protecție.”
Reporter: „Nu vă e teamă că s-ar putea prăbuși?”
Turist: „Sperăm să nu ni se întâmple treaba asta.”
Turist: „Nu ne e teamă, mergem în apă. Două minute mai stăm și mergem în apă. Nu se întâmplă nimic.”
Între 1.000 si 4.000 de lei sunt dispuși să cheltuie turiștii pentru o săptămână în stațiunea tineretului.
Reporter: „Cât costă o vacanță la Costinești?”
Turist: „3.000-3.500. Patru persoane suntem.”
Turist: „Prețurile sunt cam cu 20% mai mari ca anul trecut. Pe plajă o bere e 7, 8, 9 lei, la alimentară o găsești cu 6 lei, porumbul e 8 lei, mai scump cu 3 lei.”
La mare căutare sunt terasele cu autoservire
La ora prânzului, la mare căutare sunt terasele cu autoservire. O ciorbă se vinde cu prețuri cuprinse între 9 și 16 lei, o porție de cartofi prăjiți 7 lei, 100 de grame de piept de pui 9 lei, o porție de legume coapte tot 9 lei, iar un șnițel 10 lei. Turiștii spun că pentru două persoane nu cheltuie mai mult de 50 de lei pentru masa de prânz. Prețurile sunt însă vizibil mai mari față de anul trecut.
Nicolae Stancă, administrator autoservire: „Au mai crescut prețurile, pentru că materia primă vine mai scumpă.”
Gabriela Dan, vânzătoare: „Cel mai bine se vinde hamsia. Nu este turist care să nu cumpere hamsie. Vindem cam 10-20 de kilograme pe zi. Este 10 lei 100 de grame.”
La cazare, prețurile se negociază pe loc, în funcție de numărul de înnoptări.
Luminița Petcu, proprietara unei pensiuni: „Depinde cât stă și omul. Dacă stă mai multe zile mai negociem, dar acesta este prețul în perioada asta. Se mai scumpește. Vârful de sezon e august.”
Autoritățile așteaptă în acest sfârșit de săptămână, la Costinești, 25.000 de turiști.