Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată la Iași. Este vorba despre un proiect de la Facultatea de Medicină si Farmacie la care lucrează 38 de studenți. Inima ar putea fi potrivită chiar și pentru nou- născuți și este controlată printr-o aplicație mobilă. Cu acest dispozitiv, echipa din Iași va reprezenta România în finala competiției mondiale care are loc în Japonia.
Robert Gatman, student Facultatea de Bioingierie Medicală, UMF Iași: Eu mă ocup în general de testarea pompelor în domeniul virtual și de designul lor, adică înainte ca pompa să fie printată și să fie testată cu apă, să zicem, ea trebuie testată pe calculator ca să ne asigurăm că vom avea rezultate bune.
Robert, Otilia, Ana sunt doar trei dintre cei 38 de studenți care lucrează la o inimă artificială. Visează că vor putea oferi o șansă la viață celor cu probleme cardiace.
Otilia Pintili - studentă în anul IV Facultatea de Bioinginerie, UMF Iași: Miza în sine a proiectului este foarte mare pentru că bolile cardiace omoară cei mai mulți oameni la nivel global.
Echipa s-a format în urmă cu doi ani. Dacă în 2023 a luat premiu pentru cel mai avansat design la nivel global, în acest an va reprezenta România în Japonia cu două inimi artificiale. Una pentru copii și alta pentru adulți.
Alexandru Pleșoianu, coordonator echipa Mavis Artificial Heart: Din ce știm, în literatură, este cea mai mică inima artificiala dezvoltată până acum. Ea poate asigura un debit cardiac de până la cinci litri. A fost proiectată pentru doi litri, necesarul unui nou născut, dar poate să-și crească această capacitate prin viteză de rotație.
Dispozitivul ar urma să fie controlat dintr-o aplicație de pe telefonul mobil gândită special pentru el. Pacientul ar avea acces la ea doar pentru a vizualiza datele înregistrate.
Ana Bunduc, bioingier: Aici este partea electronică a device-ului, mai exact partea de driver, el va fi implantat subcutanat, rolul lui este de a alimenta și a controla motorul nostru. Vreau să lipesc bateriile la acest buton de on/off pentru a putea vedea dacă ledul pe care noi o să îl avem încorporat în driver se aprinde.
Tinerii își doresc ca produsul să nu rămână o joacă între studenți, ci să ajungă în spitale, la medici și să salveze vieți
În prezent, o inimă artificială pentru adult costă aproximativ 200 de mii de dolari. Primul transplant de inimă artificială făcut unui minor în România a avut loc în urmă cu un an la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare, din Târgu Mureș.
Carmen Pleșoianu, medic cardiolog: Din păcate, în momentul actual, în Romania dispozitivele de asistare ventriculară sunt în număr foarte mic, sunt foarte puține centre care au experiența și expertiza necesară.
Pentru început, dispozitivul e creat ca punte către transplant, pentru a ține în viață copilul până se găsește o inimă compatibilă.
Alexandru Pleșoianu, coordonator echipa Mavis Artificial Heart: Ulterior poate fi, cum se zice în limba engleza, destination therapy, unde cei care nu sunt eligibili pentru transplant, pentru că sunt și astfel de pacienți, pot beneficia și ei de șansa de a trăi în condiții cât mai bune.
În Japonia, la competiția mondială Heart Hackathon vor merge 4 studenți și coordonatorul echipei. Acolo vor concura echipe din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Egipt, Thailanda și Suedia.