Premieră medicală la Iași. O tânără de 22 de ani, diagnosticată cu leucemie în urmă cu doi ani, a fost tratată cu celule modificate genetic. Este prima intervenție de acest fel care are loc în Estul țării. Până acum o astfel de procedură putea fi făcută doar în centrele de oncologie din București.
Iulia, pacientă IRO, Iași: „Eram doritoare să îmi termin școala cu bine, să fiu alături de colegii mei în stagiile de practică la spital, să am grijă de pacienți, dar se pare că am fost eu un pacient.”
Iulia avea 20 de ani când medicii i-au dat diagnosticul: leucemie acută limfoblastică. Era elevă la școala postliceală sanitară din Iași și se pregătea să devină asistent medical. După doi ani de tratamente și un allotransplant de celule stem, starea ei nu se îmbunătățise.
Iulia, pacientă IRO, Iași: „Simțeam că nu mai există nicio șansă. Însă doamna doctor Dăscălescu mi-a spus că există un tratament nou și că, cu acest tratament, voi putea să mă vindec. Și am fost bucuroasă că există șansa de a mă vindeca.”
Dr. Ion Antohi, medic în compartimentul de Transplant Celule Stem Hematopoetice, IRO Iași: „Este o procedură deosebit de importantă pentru pacienții la care am ajuns la capătul tuturor resurselor terapeutice. Noutatea este de a folosi propriul sistem imun al pacientului în lupta împotriva cancerului. Principiul e de a extrage celulele de la pacient, de a le modifica genetic și de a le oferi în acest fel un receptor care permite să recunoască țintit celulele tumorale.”
Primul centru de CAR-T din Estul României
Acest tip de tratament, numit terapia celulară CAR-T, poate fi făcut doar în cadrul Institutului Fundeni din capitală și în Institutul Regional de Oncologie din Iași.
Dr. Angela Dăscălescu - coordonatorul compartimentului de Transplant Celule Stem Hematopoietice IRO Iași: „Este un tratament care ne bucurăm ca am reușit să îl facem aici pentru că oferă o șansă în plus pacienților de a evolua favorabil pe termen lung și să îl facă aproape de casa lor, nu la distanță de locul unde stau. Ele se recolteaza aici de la pacienți, sunt trimise în străinătate și apoi sunt readuse.”
Durează aproximativ 30 de minute, însă pregătirea și monitorizarea durează două săptămâni. Pe lista compartimentului de transplant de la Institutul Regional de Oncologie din Iași sunt aproximativ 50 de bolnavi.
Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași: „Încercăm să îi prioritizăm cum știm noi pentru că nu avem decât șase paturi în zona sterilă și încercăm să ne mișcăm cât de repede putem în așa fel încât toți pacienții sa aibă acces și șansă la tratament cât mai repede.”
Procedura este decontată de casa Națională de Asigurări de Sănătate.