Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Risc colosal pentru sănătatea publică”: ONG-urile avertizează cu privire la riscul mercurului din conservele de ton

Conservele de ton din Europa au o concentrație ridicată de mercur, depășind limita, potrivit unui nou raport al ONG-ului Bloom, cu sediul la Paris, care se concentrează pe conservarea mediului marin, și al organizației pentru drepturile consumatorilor Foodwatch.

ONG-urile au analizat aproape 150 de conserve de ton din cinci țări europene: Germania, Regatul Unit, Spania, Franța și Italia.

Acestea au constatat că toate produsele conțineau mercur, iar 57% depășeau limita de 0,3 părți pe milion (ppm) care se aplică altor pești.

„Ceea ce găsim în farfuriile noastre este un risc colosal pentru sănătatea publică care nu este luat în serios”, a declarat reporterilor Karine Jacquemart, CEO al Foodwatch France.

În medie, un european consumă peste 2,8 kilograme de ton pe an, în mare parte din conserve. Cu toate acestea, procesul de conservare înseamnă că concentrația de mercur este dublată sau triplată comparativ cu produsul proaspăt, potrivit Bloom.

În prezent, standardul european stabilește nivelul maxim de mercur la 1 ppm.

„Nu vom renunța până când nu vom avea un standard european mai protector”, a declarat Jacquemart.

Între timp, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit în 2012 doza săptămânală tolerabilă (TWI) la 1,3 micrograme de metilmercur pe kilogram de greutate corporală - prin comparație, TWI în SUA este de 0,7, au declarat ONG-urile.

Care sunt efectele asupra sănătății?

Metilmercurul - cea mai comună formă de mercur atunci când vine vorba de alimente - este clasificat drept „posibil cancerigen pentru oameni”, ceea ce înseamnă că ar putea avea potențialul de a provoca cancer.

Femeile însărcinate și copiii sunt deosebit de vulnerabili la niveluri ridicate de metilmercur, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Mercurul este cu siguranță o neurotoxină. Este toxic pentru țesutul nervos și, în special, este toxic pentru formarea și dezvoltarea creierului care are loc în viața fetală și în copilăria timpurie”, a declarat Dr. Philippe Grandjean, profesor de medicină de mediu la Universitatea din Danemarca de Sud, într-un videoclip preînregistrat difuzat la o conferință de presă despre raport.

Expunerea fătului la metilmercur poate duce la probleme de cunoaștere, memorie, atenție, limbaj, abilități motorii fine și vedere spațială.

„Consumăm doze mici pentru o perioadă foarte lungă de timp”, a spus Guterman, iar aceste doze se acumulează de-a lungul timpului într-un proces numit bioacumulare.

Acest proces explică de ce tonul este deosebit de susceptibil de a fi contaminat cu mercur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE