Costurile prea mari la facturile de utiliăți l-au determinat pe primarul unei comune din România să caute soluții alternative. Și le-a găsit, tocmai la Comisia Europenă care i-a oferit peste nouă milioane de euro pentru construcția unui parc fotovoltaic.
Comisia Europeană va aloca 9,3 milioane de euro
Comuna Bod, din județul Brașov, va deveni astfel independentă energetic și chiar va câștiga bani la bugetul local, prin vânzarea de energie electrică în sistemul public. Proiectul a fost aprobat, iar lucrările urmează să înceapă.
„Terenul este de la acest gard, până aproape de dig în spate și în lateral încă o bucată de teren. Acestea sunt cele 4,5 hectare pe care vom construi acest parc,” a declarat Sergiu Arsene, primarul comunei Bod.
Comisia Europeană va aloca 9,3 milioane de euro pentru comuna Bod, pentru realizarea unui parc fotovoltaic. Vor fi amplasate peste 7.500 de panouri fotovoltaice care vor produce peste 4.000 de megawatti pe an. Proiectul, deja aprobat de Comisia Europeană, va scuti clădirile publice ale comunei de plata facturilor la utilități pentru următorii 20 de ani.
„Acum suntem cu lumina pe minim că nu ne permitem să avem luminozitatea pe care ar trebui să o avem, dar după realizarea proiectului și reabilitarea acestui cămin cultural, lucrurile vor sta cu totul altfel. Noi producem energie, ne autorizăm ca producător de energie, avizați ANRE, vindem energia pe piață și toți banii pe care îi obținem din această vânzare practic ne intră în cont în bugetul local și practic facturile de curent, de gaz, le compensăm din sumele pe care le încasăm prin vânzarea energiei,” a explicat Sergiu Arsene, primarul comunei Bod.
Bugetul local va fi folosit pentru alte investiții
În plus, primarul comunei spune că prin realizarea acestui parc fotovoltaic nu doar că vor fi acoperite facturile la utilități ci vor rămâne și cu bani la bugetul local pentru alte investiții de dezvoltare.
„Estimăm undeva la jumătate de milion de euro din acest parc fotovoltaic. Dacă luăm factura de electricitate plus gaz, nu plătim mai mult de 100.000 de euro pe an,” a explicat Sergiu Arsene, primarul comunei Bod.
Parcul fotovoltaic de la Bod va avea și un sistem de stocare pentru doi megawatti, rezervă pentru lunile de iarnă când nu este atât de mult soare. Proiectul ar urma să fie funcțional din vara anului 2024.