Românii au început deja cumpărăturile de paște în speranța că vor găsi prețuri mai mici, însă fără noroc. O masă de sărbători pentru patru persoane ar putea să depășească o mie de lei anul acesta, în funcție de mâncarea preparată.
Unele cofetării au început să vândă cozonacul... la felie.
Cu două săptămâni înainte de sărbătorile de paște, bucureștenii au început deja cumpărăturile și listele de preparate. Au căutat în zadar prețuri mai accesibile în magazine și piețe.
Cât costă produsele de Paște
Prețul produselor variază în funcție de soi și de proveniență. Roșiile românești sunt acum cele mai scumpe, iar kilogramul ajunge și la 40 de lei. Legumele de bază care se regăsesc de obicei pe masa de paște s-au scumpit și ele, majoritatea cu aproximativ 5% față de anul trecut, conform INS.
Prețul la ouă și la carnea de miel este asemănător cu cel de anul trecut. Iar situația nu diferă cu mult în alte orașe din România. În Craiova întâlnim același preț la miel ca în Capitală.
Pentru carnea de miel, oamenii au ca variante să meargă în magazinele specializate, acolo unde un kilogram costă 45 de lei, sau direct la crescători, unde oferta este între 20 de lei pentru mielul viu sau 45 de lei pe kilogram dacă este sacrificat.
Pentru a prepara drobul de miel, o familie trebuie să scoată din buzunar cel puțin 100 de lei.
Și pentru pască sau cozonac românii vor plăti mai mult anul acesta. Unele cofetării au venit cu alternative pentru toate buzunarele, ca felia de cozonac și pasca la farfurie.
”Începând de la utilități, până la ultimul produs, prăjituri, cozonaci, a trebuit să mărim și noi produsele, din cauza asta și comenzile au scăzut foarte mult. 2013 Majoritatea clienților cer cozonac micuț de 500 de grame. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a scăzut foarte mult și asta ne afectează pe toți.”, spune Marinela Adam, antreprenoare.
Anul acesta o familie de patru persoane va trebui să cheltuiască aproximativ 1000 de lei pentru o masă de paște.