Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, birou de investigații în București. Unitatea de investigații „TCIU” monitorizează regiunea din sud-estul Europei

Statele Unite au un birou de investigații în București, de unde monitorizează întreaga regiune din sud-estul Europei.

Unitatea funcționează deja și a dus la capturarea unor rețele de infractori din România și Bulgaria care au furat milioane de euro de la cetățenii americani, prin fraude bancare și infracțiuni informatice.

Biroul de investigații este coordonat de Departamentul de Securitate al SUA.

Înființarea TCIU, adică Unitatea de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere a fost aprobată încă de acum doi ani printr-un memorandum între ministerul afacerilor interne și Guvernul SUA.

Scopul era de a grăbi anchetele în care sunt implicați cetățeni români sau din statele vecine. Până acum era un birou informal, dar în curând unitatea va avea și un sediu. Biroul de investigații va avea sediul într-o clădire a statului român, fostă Ambasadă a Marocului și fostul sediu al PSD Sector 1.

Cine va face parte din biroul de investigații

Va reuni experți de la poliția română, poliția de frontieră, vor colabora cu ofițeri americani detașați la Bucuresti. Vor lucra inclusiv direct cu FBI.

Unitatea de investigații a fost înființată la București în contextul în care România avea nevoie de o reputație bună pentru a accesa programul Viza Waiver.

În 2022, gradul de respingere era de 17%. Ofițerii americani și români au oprit în ultimii doi ani mai multe rețele care au păgubit cetățeni americani cu milioane de euro. În cea mai recentă anchetă, Poliția Română a lucrat direct cu biroul FBI din Los Angeles pentru a prinde o rețea din Brașov implicată în operațiuni de skimming cu ATM-uri pe teritoriul SUA.

Tot în California, au fost arestați 14 români din Vâlcea care activau în gruparea „Sandu Syndicate” – care a obținut ilegal ajutoare de șomaj în valoare de 5 milioane de dolari. Noul birou de investigații de la București va ajuta în anchetele penale care vizează cetățeni străini din sudul Europei.

Departamentul de Securitate din SUA lucrează deja cu atașați în ambasadele SUA din capitalele europene, iar în cazurile mai complicate colaborează cu Europol și INTERPOL.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE