Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia, prima țară din UE care interzice vânzarea dispozitivelor de vapat. Măsura anunțată de ministrul Sănătății

Belgia va interzice vânzare dispozitivelor de vapat de unică folosință de la 1 ianuarie 2025. Autoritățile belgiene spun că această măsură va fi aplicată pentru a proteja sănătatea și mediul înconjurător, în cadrul unei inițiative inovatoare pentru UE.

Ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a declarat că dispozitivele de vapat ieftine au devenit o amenințare pentru sănătate, deoarece reprezintă o modalitate ușoară prin care adolescenții sunt atrași de fumat și devin dependenți de nicotină.

„Țigările electronice de unică folosință este un produs nou conceput pur și simplu pentru a atrage noi consumatori. Țigările electronice conțin adesea nicotină. Nicotina te face dependent de nicotină. Nicotina este dăunătoare pentru sănătate. Acestea sunt realități”, a afirmat Vandenbroucke, potrivit sursei citate.

Pentru că acest dispozitive sunt de unică folosință, componentele din plastic, bateria și circuitele afectează și mediul.

În plus, „acestea creează deșeuri chimice periculoase încă prezente în ceea ce oamenii aruncă”, a spus Vandenbroucke.

Ministrul Sănătății a vorbit în mod special despre țigările electronice de unică folosință, deoarece cele reutilizabile ar putea ajuta oamenii să renunțe la fumat, dacă nu pot găsi alte variante.

Australia a interzis vânzarea dispozitivelor de vapat în afara farmaciilor la începutul acestui an, în cadrul unora dintre cele mai stricte legi de interzicere a țigărilor electronice.

Astfel, Belgia face pionierat la nivelul Uniunii Europene. „Suntem prima țară din Europa care face acest lucru”, a declarat Vandenbroucke.

Oficialul vrea măsuri mai stricte privind tutunul în blocul comunitar.

„Cerem cu adevărat Comisiei Europene să vină acum cu noi inițiative pentru a actualiza, pentru a moderniza legislația privind tutunul”, a spus el.

Măsura ar putea afecta industria țigărilor electronice

Decizia Belgiei este înțeleasă, chiar și în unele magazine care vând țigări electronice, mai ales în ceea ce privește problema mediului.

Odată ce țigara este goală, „bateria încă funcționează. Asta este groaznic, este că ai putea să o reîncarci, dar nu ai cum să o reîncarci. Așa că vă puteți imagina nivelul de poluare pe care îl creează”, a declarat Steven Pomeranc, proprietarul magazinului Vapotheque din Bruxelles, potrivit sursei citate.

O interdicție înseamnă de obicei o pierdere financiară pentru industrie, dar Pomeranc a spus că nu crede că va afecta prea mult.

„Avem o mulțime de soluții alternative care sunt, de asemenea, foarte ușor de utilizat”, a spus el. „Cum ar fi acest sistem de doze, care sunt preumplute cu lichid, care poate fi pur și simplu prins în țigara electronică reîncărcabilă. Deci, vom avea pur și simplu o schimbare a clienților către acest nou sistem.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE