Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă o țară europeană ia măsuri drastice împotriva Airbnb. Cehia încearcă să combată turismul excesiv

Localnicii care locuiesc în zonele turistice s-au săturat de prețurile ridicate ale chiriilor și de penuria de locuințe cauzate de închirierile pe termen scurt pentru vacanțe. 

Urmând exemplul unor orașe precum Londra, Dublin, Amsterdam și Paris, o altă destinație europeană ia măsuri drastice împotriva închirierilor de tip Airbnb. 

Noile reglementări propuse de guvernul ceh ar putea limita numărul de locuințe turistice pe termen scurt disponibile în orașe populare precum Praga.

Se speră că această măsură va reduce prețurile proprietăților imobiliare și va garanta că locuitorii nu vor fi alungați de turiști.

Cum ar putea Cehia să limiteze închirierile de tip Airbnb?

Un proiect de lege aprobat de guvernul ceh în această lună ar permite municipalităților și orașelor să limiteze cazarea de tip Airbnb. 

Aceasta ar putea include limitarea numărului de zile în care o proprietate poate fi închiriată pe an, precum și definirea unei cantități minime de spațiu necesar pentru fiecare oaspete.

De asemenea, aceasta ar impune reglementări mai stricte și taxe locale relevante pentru pensiunile Airbnb și alte tipuri de închirieri de vacanță, aducând obligațiile acestora în conformitate cu cele ale hotelurilor tradiționale.

Proprietarii vor fi obligați să înregistreze detaliile privind cazarea și oaspeții prin intermediul unei noi platforme denumită eTurista. Se va furniza un număr de înregistrare pentru proprietate, care trebuie să fie afișat pe listele de cazare.

Dacă va fi aprobat, se speră că noul sistem va contribui la creșterea supravegherii închirierilor pe termen scurt, multe dintre acestea funcționând în prezent într-o zonă gri.

Oficialii estimează că între 40 și 70 % din cazările prin intermediul platformelor online nu sunt raportate, ceea ce ar putea duce la o pierdere anuală de aproape 32 de milioane de euro în taxe.

Noile norme ar putea intra în vigoare în iulie 2025.

Cum luptă Praga împotriva turiștilor?

Pe lângă monitorizarea locuințelor închiriate, noile reguli intenționează să limiteze numărul de apartamente turistice din centrul orașului, reducând astfel zgomotul.

În iulie a fost aprobată o interdicție de intrare a mașinilor într-o parte a orașului vechi pe timp de noapte pentru a reduce zgomotul din zonă. Aceasta împiedică intrarea vehiculelor în cartierul istoric între orele 22.00 și 6.00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE