Angajații din Finanțe au protestat, din nou, în toată țara. O parte dintre sindicaliști au intrat în grevă de avertisment pentru două ore și amenință cu grevă generală. Aceștia solicită creșteri salariale și spun că acțiunile de protest erau planificate înainte să înceapă discuțiile privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Cel puțin 2.000 de angajați ai Fiscului s-au aflat în grevă de avertisment marți dimineață, între orele 8 și 10. De asemenea, câțiva sindicaliști au protestat în fața sediului Ministerului Finanțelor. Majoritatea angajaților au preferat să protesteze de la birou.
Ce solicită sindicaliștii
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare din MF și celelalte instituții. De asemenea, susțin că dacă Guvernul va adopta OUG în forma discutată până în acest moment, atunci angajații vor rămâne cu mai puțini bani de pe urma sporurilor pentru condiții vătămătoare, care ar putea fi plafonate la 1.000 lei brut / lună.
Și cei care câștigă peste 6.000 lei net vor rămâne fără tichetele de vacanță și fără indemnizația de hrană.
Dorin Modure, lider sindical: După 25 de ani de profesie, la nivelul maxim, un consilier superior ajunge la un salariu de încadrare de 5.500 lei net, la care se adaugă sporul de condiții de muncă. După caz.
Ministrul Marcel Boloș le-a dat asigurări membrilor de sindicat că toți angajații își vor păstra locurile de muncă. De asemenea, el susține că va fi emisă o altă Ordonanță de Urgență prin care vor fi egalizate salariile la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție. În acest fel nu vor mai exista angajați care ocupă aceeași poziție, dar încasează salarii diferite.
Dan Bucur, secretar general sindicat: Au fost doar promisiuni. Promisiuni primim de ani de zile, noi vrem altceva. Cu promisiunile murim de foame.
Angajații care au protestat marți în toată țara amenință că vor intra în grevă generală, după data de 24 august.
Primul protest a avut loc pe 11 august, atunci 15.000 de salariați au întrerupt spontan activitatea. Liderii sindicatului vor avea noi discuții cu ministrul Marcel Boloș în zilele următoare.
Măsurile prin care Guvernul va încerca să reducă deficitul bugetar ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie.