A avut loc o nouă întâlnire între sindicatele din Finanțe și Marcel Boloș. Ministrul dă asigurări că nu se vor face disponibilizări în instituțiile subordonate Ministerului de Finanțe. Asta, după protestul declanșat de angajații din toată țara.
Concluziile ședinței sindicatelor cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș:
- Nu vor exista disponibilizări în cadrul ministerului Finanțelor și dintre salariați
- Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la 21 august, pentru egalizarea salariilor de bază
- Întreprinderea măsurilor legale necesare pentru a cuprinde în viitoarea lege a salarizării familia ocupațională distinctă a ministerului Finanțelor
- Formarea unui comitet de lucru la nivelul ministerului Finanțelor, cu scopul de a elabora statutul angajatului din ministerul Finanțelor
- Înființarea unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în perfecționarea angajaților din domeniul Finanțelor publice.
”Propunerea pentru familia ocupațională ministerul Finanțelor, în așa fel încât legea salarizării să prevadă distinct ministerul Finanțelor ca familie ocupațională, formarea unui comitet de lucru la nivelul ministerului Finanțelor, cu scopul de a elabora statutul angajatului din ministerul Finanțelor și, cel mai important lucru, angajamentul ministrului că nu vor fi disponibilizări în cadrul ministerului Finanțelor și dintre salariați. În analiză a înțeles că suntem subdimensionați și că foarte mulți colegi sunt epuizați și trebuie să avem mai mulți angajați la nivelul sistemului instituțional al ministerului Finanțelor.
Acesta a fost unul dintre cele mai importante elemente din protocol și e un mesaj către colegii noștri că aceste disponibilizări nu vor exista.
Am avut discuții despre păstrarea locului de muncă. Restul e o discuție care e în spațiul public, neasumată de guvern, vizavi de o ordonanță pe care încă nu și-a asumat-o guvernul.
Noi nu am cerut majorări de salarii. Am cerut ca fiecare salariat din ministerul Finanțelor dacă are aceeași activitate, aceeași funcție, aceeași vechime, să aibă același salariu. Înseamnă că egalizăm salariile. Am cerut aplicarea legii”, au transmis liderii sindicatelor din Finanțe.
Marica: Vor exista proteste și după 22 august, dacă nu va fi respectat protocolul
Vasile Marica, lider sindical: ”Avem termen până în 21 august. Vom elabora aceste texte de lege, în așa fel încât vom vedea dacă după 22 vom mai avea proteste, în funcție de ce se întâmplă. L-am anunțat pe domnul ministru că dacă nu ne vom ține de acest protocol, pe 22 august vom avea proteste.
Este o măsura reparatorie.
Aceste proteste sunt ale angajaților, nu au nicio legătură cu organizarea sindicală. Atât timp cât noi ca sindicat nu le-am organizat, nu ne putem exprima cu privire la disponibilitatea sau indisponibilitatea lor de a participa la activitatea zilnică.”
Liderii sindicali au menționat ca s-au făcut plățile pentru salariile bugetarilor
”Nu ne-am permis să-i lăsăm înainte de sărbătorile care urmează fără bani. Colegii noștri, și cei din învățământ, și cei din sănătate, s-au solidarizat cu noi, ne-au spus că ne susțin și asta a fost foarte important și în semnarea acestui memorandum. Nu e niciun risc. Toate salariile s-au plătit. Luna viitoare poate exista un risc.
Cu tichetele de vacanță, noi am cerut să se facă o analiză cât pierde ministerul din venituri dacă taie tichetele de vacanță și am cerut ca în același timp ca aplicarea acelui barem să fie la salariul net și nu la salariul brut. Tot cetățeanul să știe foarte clar care e salariul net. Salariul net la ministerul de Finanțe pe medie este de 5.000 de lei și pleacă de la salariul debutant de 2.400 și ajunge la 5.500-6.000 de lei”, a mai spus Vasile Marica.