A început un protest spontan la Ministerul Finanțelor. Mai mulți angajați au ieșit din birouri și protestează pe holurile instituției.
Aceștia protestează în numele tuturor membrilor Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe. Ei sunt nemulțumiți de proiectul de ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Angajații de la Finanțe continuă protestul
Angajații din structurile Ministerului Finanțelor din toată țara sunt hotărâți să rămână și astăzi în grevă. În unele orașe oamenii au început deja să protesteze. Bugetarii spun că le vor scădea veniturile după intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale. În replică, ministrul Marcel Boloș a transmis că oamenii au primit informații eronate.
În această dimineață au început proteste în Iași, Craiova, Piatra-Neamț, Ploiești sau Cluj-Napoca. Angajații din Ministerul Finanțelor spun că dacă și colegii lor din Trezorerie vor continua astăzi să rămână în grevă există riscul ca unii dintre bugetari să nu-și primească astăzi salarii și să le primească tocmai miercuri după minivacanța de Sfânta Maria.
Sindicaliștii din finanțe spun că în urma aplicării măsurilor din ordonanța de urgență care prevede reducerea deficitului bugetar, angajații vor putea primi salarii chiar și cu 700 de lei în minus. Astfel, angajații nu vor mai primi sporul pentru condiții vătămătoare, acesta ar putea fi plafonat la cel mult 1.000 de lei, vor rămâne fără indemnizația de hrană, cei care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut și de asemenea tichetele de masă vor fi eliminate pentru cei care încasează peste 6.000 de lei net, în acest moment. Mai mult, și desființarea posturilor vacante îi nemulțumește pe angajați care spun că nu mai pot lucra în aceste condiții și îi cer ministrului Boloș să le asculte părerea și să respingă anumite măsuri care ar putea fi introduse de Guvern la sfârșitul lunii august.
Protest spontan și în Timișoara: Angajații ANAF, solidari cu colegii lor de la București
Mai mulți angajați ANAF Timişoara au protestat spontan, joi după-amiaza, pe holurile instituţiei, solidari cu colegii lor de la Bucureşti, relatează Agerpres.
Cu toții sunt nemulţumiţi, printre altele, de prevederile proiectului de Ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, pe care Guvernul l-a pregătit.
Totodată, sunt aduse în față și probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din sistem şi neacordarea unor sume, iar salariaţi cu aceleaşi funcţii sunt plătiţi diferit, susţin sindicaliştii timişoreni, potrivit Agerpres.
Marcel Boloș a ieșit să discute cu protestatarii
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a ieșit să discute cu angajații care protestează pe holurile ministerului. Acesta spune că nu poate face altceva pentru angajații săi decât să le transmită doleanțele mai departe coaliției de guvernare.
Marcel Boloș: "Nu înțeleg de unde această îngrijorare pentru un proiect de act normativ care urmează să fie pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliției de guvernare. Eu pot să vă ascult doleanțele și să prezint mesajul coaliției de guvernare."
Lider sindical: Colegii din țară au ieșit și ei la proteste
Vasile Marica, lider sindical: "Au venit cu bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercăm să le spunem că ne trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, pentru că avem oameni în același birou cu salarii diferite și fac același lucru. Am încercat să vorbim cu Guvernul de o lună de zile. Nu ne-au ascultat și acum e un protest spontan, care nu e organizat de Sindicate. Colegii noștri nici nu vor să fim aici.
Din acest motiv, în țară, la ora actuală, au început proteste. Colegii din țară au ieșit și ei la proteste.
Atenționăm Guvernul că este posibil să intre într-un blocaj financiar foarte puternic dacă nu ne ascultă."
Blocul Național Sindical informează că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară.
Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală "Solidaritatea", afiliată la Blocul Național Sindical, anunță o grevă de avertisment a angajaților din Administrația Fiscală în data de 22 august 2023. Aceștia spun că protestul de astăzi este spontan, așadar nu avem un calendar al acestuia.
Știrea inițială:
Oamenii spun că dacă proiectul de ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare va fi adoptat în actuala formă va duce la o diminuare a salariului cu 700 de lei, în medie, și la pierderea locurilor de muncă.
Angajații de la Ministerul de Finanțe sunt nemulțumiți de plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 de lei, faptul că indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venituri brut peste 10.000 de lei și că nici voucherele de vacanță nu se vor mai acorda celor care au venitul brut peste 10.000.
De asemenea, se anulează posturile vacante prin această Ordonanță de Urgență, care este în discuția coaliției PSD-PNL. Deocamdată nu este adoptată.
Liderii de sindicate județene au fost prezenți la ședința Consiliului Național. Au hotărât să respingă în totalitate acest proiect și au amenințat că declanșează proteste la nivel național.
Ministrul Marcel Boloș a coborât în holul Ministerului de Finanțe și stă de vorbă cu protestatarii.