Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spații verzi din București transformate în beton. Imaginile din satelit arată cât a fost construit pe suprafața parcurilor

Imaginile din satelit arată cum parcuri din București au pierdut din spațiul verde în favoarea betonului. Capitala continuă să fie defrișată, deşi are mai puțin spațiu verde decât recomandă Comisia Europeană. 

 Dacă punem una lângă alta o imagine din satelit din 2002 și una din prezent, observăm cât de mult s-a construit pe spațiile verzi din Parcul Tineretului. O schimbare majoră este înlocuirea a câteva hectare din parc cu o parcare.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: „Acum câțiva ani, acest loc era parte din Parcul Tineretului. Proiectul care a transformat spațiul verde în parcare a fost controversat la vremea respectivă. Atunci când Primăria Capitalei a dat terenul în administrarea Consiliului Local al Sectorului 4, a precizat că acesta trebuie să-și păstreze destinația de parc. Însă, administrația locală a decis să-l transforme într-o parcare cu nu mai puțin de 755 de locuri.” 

„Sunt necesare și spațiile verzi, sunt necesare și locurile de parcare, dar locurile de parcare ar trebui construite cumva pe înălțime, nu pe plan orizontal”, spune un cetățean. 

Clădiri în loc de parc

Situația nu este una izolată. Parcul Drumul Taberei a câștigat, de asemenea, clădiri în detrimentul spațiului verde. În Titan, o bucată semnificativă de verdeață a fost înlocuită cu un mall. Iar construcțiile continuă. Pe Aleea Stănilă din Sectorul 3, primăria vrea să taie din grădinile blocurilor pentru a face parcări. 

Reporter: „Cum ți se pare acest proiect al primăriei de a construi mai multe locuri de parcare?”

Cetățean:Sunt suficiente locuri de parcare în acest moment, pentru că toată parcarea până la Dante lângă parcul I.O.R. este goală.” 

În plus, Primăria ar pregăti și pavarea micului părculeț din capătul străzii, deși este deja traversat deja de trotuar.

Radu Silveanu, Președintele Asociației de Proprietari Bloc H11, Aleea Stănilă: „În luna februarie, s-a încercat, tot așa,  schimbarea și amenajarea cică, mă rog, punerea de pavele. S-a întrerupt activitatea pentru că, tot așa, mai mulți proprietari au venit și au protestat. Acum, exact vineri, au încercat să reia activitatea de reamenajare, deși nu există un aviz de construcție.” 

Euronews România a contactat, deocamdată fără răspuns, Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector pentru a afla cum se justifică aceste construcții pe spațiile verzi. De altfel, primarul Nicușor Dan a precizat în trecut că de la Revoluție până în prezent, Bucureștiul a pierdut 1600 de hectare de spații verzi. 

Organizațiile de mediu avertizează că spațiile verzi din capitală sunt sub pragul minim recomandat de Uniunea Euopeană, de 26 de metri pătrați pe locuitor. În schimb, alte orașe europene au depășit cu mult recomandările. Viena și Helsinki au, fiecare, peste o sută de metri pătrați de spațiu verde per locuitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE