Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arsenal nuclear lovit de ucraineni în Rusia? Ce era în depozitul a cărui explozie a declanșat seismografele și căldura a fost detectată din spațiu

Ucrainenii au dat o lovitură dură Rusiei în urma unui atac cu drone care a avut loc în dimineața de 18 septembrie asupra unui depozit de armament din regiunea Tver, localitatea Toropets. Acea construcție a fost renovată în 2018, iar experții estimează că acolo erau stocate multe tone de produse militare, inclusiv explozibili, obuze de artilerie și rachete balistice.

Ei spun că această acțiune ar putea avea cel mai mare impact asupra arsenalului militar al rușilor, în tot acest război, de la începutul lui.

Posibil mic depozit nuclear în depozitul din Tver, lovit de ucraineni

Unda de șoc a fost atât de puternică încât suflul exploziei a făcut ca stațiile de monitorizare a activității seismice să o perceapă ca pe un cutremur de mică intensitate minor, în timp ce echipamentele spațiale ale NASA au raportat o serie de surse de căldură reperate, potrivit Euronews.

Primele estimări menționează că instalațiile din Toropets stocau aproximativ 30.000 de tone de muniție militară. Distrugerea acestei muniții va afecta negativ grupul operațional de nord al armatei ruse, inclusiv aprovizionarea trupelor din Kursk, Belgorod și Bryansk.

  • Orașul Toropets este situat la aproximativ 470 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Fostul ministru rus adjunct al apărării, Dmitri Bulgakov, care a fost arestat la începutul acestui an pentru acuzații de corupție, a declarat, după renovările din 2018, că situl îndeplinește „cele mai înalte standarde internaționale” și că ar putea adăposti armele, rachete și „chiar un mic arsenal nuclear”.

În sprijinul acestei afirmații ar fi și norul în formă de ciupercă, format în urma exploziei.

VEZI GALERIA
8 imagini

Cât de importantă e distrugerea depozitului militar din Tver

Locul în care erau depozitate produsele militare acoperea o suprafață de peste 5 kilometri pătrați și era desfășurat în peste 12 kilometri lungime.

Pe lângă altele, potrivit surselor ucrainene, amplasamentul militar din Toropets ar fi adăpostit și rezervoare de combustibil, precum și rachete destinate sistemelor Iskander, sisteme de rachete Tochka-U, bombe aeriene ghidate și muniție de artilerie asociată. Șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, Andriy Kovalenko, a declarat că, pe lângă propria muniție, Rusia ar fi început să depoziteze și muniție nord-coreeană în Toropets.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat că imaginile colectate de serviciul prin satelit Maxar arată în mod clar amploarea pagubelor cauzate de atacul cu dronă, care a provocat o serie de explozii, potrivit imaginilor care stau dovadă în acest sens și care circulă și în Rusia.

Au fost surprinși nori mari de fum care acoperă o parte uriașă din acea zonă, iar o privire mai atentă asupra zonei de depozitare a muniției indică faptul că incendiile au continuat și în apropierea unor buncăre, după cum a precizat George Barros, de la ISW.

Însă cea mai mare parte a muniției este probabil depozitată în subteran, așa că întrebarea este dacă Ucraina a folosit vreo dronă specială care ar fi pătruns în interiorul buncărelor.

O evaluare completă a daunelor rămâne imposibilă pe moment, din cauza fumului gros de deasupra amplasamentului. Cu toate acestea, posibila distrugere a buncărelor ar fi putut rezulta și din faptul că Moscova nu și-a respectat propriile reglementări prin plasarea buncărelor prea aproape unele de altele, conform experților.

În acest context, ucrainenii apelează la astfel de lovituri din ce în ce mai precise, deși ele sunt efectuate cu drone, ceea ce înseamnă că ingeniozitatea armatei Kievului este una extrem de bună. În plus, tot cu drone au fost lovite ținte din Rusia aflate chiar și la 1.800 de kilometri de granița cu Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE