Miniștrii Apărării din țările flancului estic al NATO s-au întâlnit la București, pentru a discuta despre măsurile care ar trebui luate în cazul în care dronele rusești ar mai pătrunde în spațiul aerian al Alianței. Asemenea incidente pot pune în pericol viețile cetățenilor aflați în acele zone.
Dronele rusești care intră în spațiul NATO ar putea fi doborâte
Reuniunea acestor miniștri vine la scurt timp după ce chiar și ministrul adjunct al Apărării din Polonia, Pawel Zalewski, a declarat că totul ar trebui stabilit cu certitudine la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO din luna octombrie, atunci când va trebui să fie rezolvată problema posibilității de distrugere a dronelor care intră în spațiul aerian al aliaților.
„Situația de securitate de regiune a Mării Negre rămâne îngrijorătoare. Ne confruntăm cu un set de amenințări în continuă evoluție, generate în principal de acțiunile agresive ale Rusiei.
Aceste amenințări includ și tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice și eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât și a întregului flanc estic.
Statele B9 sunt profund îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Rusiei în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, precum și de escaladarea tensiunilor de-a lungul flancului estic al NATO. De aceea, este nevoie de un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și de aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”, a declarat Tîlvăr.
Atacurile Rusiei s-au diversificat, iar săptămâna trecută, rușii au folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă de cereale civilă în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României.
Între timp, rușii își extind atacurile și la forma celor hibride, în diverse țări din NATO.
„Am confirmat atacurile hibride asupra aliaților, precum și participarea Belarusului la acțiunile Rusiei”, a spus Zalewski.
Ministrul ucrainean de Externe a îndemnat și el la reacții ferme.