Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful serviciilor secrete din Ucraina spune că Rusia încearcă să încheie războiul până la finalul anului 2025

Rusia va încerca să pună capăt războiului până la sfârșitul anului viitor, spune șeful Serviciului de Informații din cadrul Armatei ucrainene, Kirilo Budanov. Oficialul a precizat că Moscova mizează, desigur, pe o victorie.

În acest context, Kievul încearcă să-i convingă pe partenerii occidentali să renunțe la restricțiile cu privire la folosirea armelor cu rază lungă de acțiune. Președintele Volodimir Zelenski i-a primit pe membrii Congresului american și spune că deja are un plan pentru a învinge armata rusă.

Rusia încearcă să încheie războiul până la finalul lui 2025

Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean spune că războiul declanșat de Vladimir Putin a creat mari probleme financiare și sociale în Rusia.

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării: „Ei se focusează pe asta, pentru că, în vara anului viitor, se vor confrunta cu probleme mult mai grave. Aici vorbim despre mai mulți factori. Problemele financiare, despre care v-am vorbit deja, dar și lipsa recruților. În această perioadă, rușii vor avea două soluții: fie să anunțe o nouă mobilizare, fie să reducă intensitatea operațiunilor militare, ceea ce, pentru ei, ar presupune o soluție critică."

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că are deja un plan pentru virctorie, pe care îl va prezenta în curând președintelui american Joe Biden. Între timp, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu membri ai celor două partide din Congresul american.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Din start, vreau să mulțumesc pentru sprijinul pe care l-am primit din partea ambelor partide care fac parte din Congresul american. Îi mulțumim președintelui și Casei Albe pentru că au fost alături de noi încă de la începutul războiului. Vă mulțumesc pentru adoptarea unei legi foarte importante în Congres. Sper că toată această muniție va ajunge în Ucraina cât mai curând posibil și va face armata ucraineană mai puternică. Suntem recunoscători tuturor americanilor pentru susținerea țării noastre".

Ucrainenii spun că, pentru a slăbi pozițiile Moscovei, trebuie să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc. Ei au însă nevoie de permisiunea țărilor care le-au oferit astfel de proiectile. Subiectul este unul delicat. De la tribuna ONU, reprezentantul permanent al Rusiei a lansat noi amenințări.

Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU: „Dacă decizia privind ridicarea restricțiile este luată sau va fi luată, va însemna că, din acel moment, țările NATO poartă un război direct cu Rusia. În acest caz, va trebui, după cum înțelegeți, să luăm deciziile relevante și agresorii occidentali vor suporta toate consecințele."

Un înalt oficial militar al NATO a declarat că, din punct de vedere militar, decizia de ridicare a restricțiilor impuse Kievului ar fi una corectă.

Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord: „Din punct de vedere militar, există un motiv temeiat pentru a face asta, pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, pentru a-l lăsa fără combustibil, fără muniție necesară pe front. Cealaltă parte a discuției este că, în cazul în care alte țări oferă muniție Ucrainei, este dreptul lor să aibă anumite restricții privind utilizarea acestor arme, pentru că se simt responsabile pentru modul în care sunt folosite acele arme. Dar dacă mă întrebați pe mine, ca militar, dacă este posibil, răspunsul este da."

Kievul a lansat de mai multe ori atacuri asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei, aflate și la sute de kilometri distanță. Doar că, în aceste lovituri, au fost folosite doar drone de producție locală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE