1 din 4 anunțuri postate pe platformele de recrutare caută specialiști IT. Pe lângă marile companii ale lumii care apelează la piața din România pentru a-și alege angajații, orice firmă care deține un site web sau este prezentă online are nevoia de specialiști IT. Companiile de recrutare se plâng însă de imposibilitatea de a găsi suficienți candidați care să fie capabili să ocupe toate posturile libere. Specialiștii spun că domeniul este complex și în continuă schimbare, iar acest lucru face ca numărul de locuri de muncă vacante să rămână ridicat.
Piața IT din România a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro și ar putea depăși 12 miliarde în următorii doi ani, conform Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii. Cererea de angajați vine nu doar de la firmele de specialitate, ci și de la companii din alte domenii, cum ar fi cel bancar sau auto. De multe ori, însă, procesul de recrutare nu se termină cu angajarea candidaților, spun specialiștii în resurse umane.
Paul Dragnea, specialist recrutare: Vin foarte multe companii din industrie, din America, din Europa și acest lucru generează foarte multe joburi și foarte mulți oameni pe care trebuie să îi angajăm în industria aceasta.
Dragoș Gheban, managing partener firmă IT: Nu neapărat nivelul de pregătire, cât numărul celor care termină studiile tehnice este problema. Gap-ul între cât ar dori companiile să recruteze și câți profesioniști sunt a ajuns la 20.000 de profesioniști. Ori numărul de absolvenți din fiecare an nu poate suplini. Vorbim de un număr de profesioniști, care nu este suficient.
În schimb, cei care își caută un job în domeniul IT sunt mulțumiți de numărul mare de oferte de muncă.
Angajat: Piața IT din România este destul de versatilă și îți oferă destul de multe beneficii și avantaje pentru angajați, momentan.
”În România sunt chiar foarte bine pregătiți oamenii. Problema este, însă, că statul nu le oferă destule condiții și, practic, perfecționarea în domeniul respectiv se face pe cont propriu”, spune alt angajat.
Valentin are 24 de ani, muncește în IT de la vârsta de 19 ani. În februarie 2021 și-a deschis propria firmă de IT, iar pentru a atrage angajați a pus mult accent pe mediul de lucru.
Valentin Constanda, manager firmă de IT: Am înființat firma aceasta pentru a putea oferi unui grup de oameni, care acum sunt colegii mei, un job cât mai plăcut, cât mai normal, pentru ceea ce definim noi ca normal în IT în zona de vest a lumii și să încercăm să contribuim la societate.
Soluția la care apelează, în prezent, firmele de recrutare este aducerea de specialiști IT din alte țări, dar și atragerea profesioniștilor din alte domenii, care să fie dispuși să se reprofileze. Sectorul IT are un impact de 7% în produsul intern brut național și are o rată anuală de creștere economică de trei ori mai rapidă față de media națională, potrivit datelor Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii.