Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova atacă dur Uniunea Europeană pentru noul ajutor acordat Ucrainei: „UE și-a pierdut minţile. Urmează o cale de confruntare, sinucigaşă”

Moscova a lansat un atac dur la adresa Uniunii Europene, după anunțul că blocul comunitar promite un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 35 de milarde de euro. Ministerul rus de Externe a spus, vineri, că UE „și-a pierdut mințile” şi se îndreaptă spre ruină prin alocarea de fonduri suplimentare pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, relatează Agerpres și TASS.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat, vineri, că UE va acorda un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a sprijini economia și armata ucraineană.

Angajamentul reprezintă partea UE din planul de 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro) pe care aliații G7 l-au promis în cadrul summitului din iunie, folosind drept garanție activele înghețate ale Rusiei.

Activele ruseşti din ţările membre G7 (SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari, din care cea mai parte este deţinută în Europa de către depozitarul de valori mobiliare Euroclear din Belgia.

Zaharova: „Uniunea Europeană și-a pierdut mințile”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reiterat vineri viziunea Moscovei conform căreia UE şi-a pierdut autonomia şi este aservită obiectivelor Washingtonului, afirmând că Bruxellesul îşi pierde orice autoritate în acest proces.

„Uniunea Europeană şi-a pierdut minţile şi şi-a paralizat voinţa continuând să urmeze o cale de confruntare, sinucigaşă, evident, pentru UE", a declarat Zaharova. „Este o cale de escaladare a tensiunilor cu Rusia", a mai spus ea.

Ursula von der Leyen, vizită la Kiev

Șefa Comisiei Europene efectuează, vineri, a opta sa vizită în capitala Ucrainei, pentru a discuta despre sprijinul Uniunii Europene, pregătirea pentru iarnă, apărare şi progresele privind împrumuturile de la G7

Înainte de vizita sa la Kiev, von der Leyen a anunțat un pachet de asistență în valoare de 160 de milioane de euro pentru Ucraina, din care 100 de milioane de euro susținute de activele înghețate ale Rusiei pentru repararea centralelor electrice și stimularea energiei regenerabile, oferind o capacitate de 2,5 gigawați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE