Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că ”planul victoriei” este gata: ”Cel mai important lucru este hotărârea de a-l pune în aplicare”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că „Planul său de victorie”, menit să aducă pacea în Ucraina, menținând în același timp țara puternică și evitând toate „conflictele înghețate”, a fost acum finalizat după numeroase consultări, potrivit Reuters.

Zelenski s-a angajat luna trecută să își prezinte planul președintelui american Joe Biden, probabil săptămâna viitoare, când acesta va participa la sesiunile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU.

Deși a furnizat actualizări zilnice cu privire la pregătirea planului, Zelenski a dat puține indicii cu privire la conținutul acestuia, spunând doar că urmărește să creeze condiții acceptabile pentru Ucraina, aflată acum în conflict cu Rusia de mai bine de 2 ani și jumătate.

„Astăzi, se poate spune că planul nostru de victorie este pe deplin pregătit. Au fost definite toate punctele, toate zonele-cheie de concentrare și toate completările detaliate necesare ale planului. Cel mai important lucru este hotărârea de a-l pune în aplicare”, a declarat Zelenski, în discursul său video.

Zelenski: Nu există nicio alternativă la pace

Zelenski a spus că nu există nicio alternativă la pace, „nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care ar amâna pur și simplu agresiunea rusă la o altă etapă”.

Marți, președintele a declarat că o întâlnire cu comandanții de top a produs „un conținut bun și puternic” în termeni militari, „exact genul care poate consolida în mod semnificativ Ucraina”.

Zelenski a folosit ca bază pentru negocieri un plan de pace pe care l-a prezentat la sfârșitul anului 2022 și care prevede retragerea tuturor trupelor rusești, restaurarea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei și un mijloc de a trage la răspundere Rusia pentru invazia sa.

Planul a fost punctul central al unui „summit al păcii” găzduit de Elveția în iunie, participanții angajându-se să convoace un al doilea summit în cursul acestui an. Rusia nu a fost invitată la summitul din iunie și l-a catalogat drept lipsit de sens, deși Ucraina și aliații săi spun că Moscova ar putea participa la următoarea reuniune.

Zelenski a respins orice idee de negocieri, în timp ce trupele ruse ocupă aproape 20 % din teritoriul țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE